Anadolu Alevi ve Bektaşî müzik geleneği üzerine bir araştırma
A study on Anatolian Alevi Bektashi music tradation
- Tez No: 728305
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAN AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Alevi- Bektaşî, Tasavvuf, Müzik, Alevi Bektashi, Sufi, Music
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, Haliç Üniversitesi Lisansüstü Enstitüsü Türk Musikisi Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans tez çalışması olarak yapılmıştır. Bu çalışmada, Türk toplumunun zengin kültür yapısını, saz ve söz birlikteliği ile geçmişten günümüze yaşatıp aktaran, Anadolu âşıklık geleneğinin büyük bir bölümünü oluşturan ve Orta Asya Türk uygarlıklarının dini inanç sistemleri ve uygulamaları ile benzerlik gösteren, Anadolu Alevi ve Bektaşî müziği incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Türk halk müziği ve bu müziğin ulusal kültür aktarıcılığı rolü ve önemi işlenmiş, Türk halk müziğinin temelini oluşturan, Orta Asya ozanlık geleneği ve bu geleneğin devamı olan âşıklık geleneği ve geleneğin temsilcileri olan ozan/aşık'lar genel olarak incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Anadolu insanının yüzyılları aşkın dini inanç değerlerinin ve kültürel birikiminin müzikal ifadesi olan, tasavvuf müziği içerisinde yer alan Alevi ve Bektaşî inanç değerlerini konu alan müziğin oluşumu, âşıklık geleneği içerisindeki yeri ve önemi, tarihsel bir perspektif oluşturularak genel hatlarıyla incelenemiştir. Çalışmanın son bölümünde Anadolu Alevi ve Bektaşî kültürü içerisinde yetişmiş ve bu müziğin önemli temsilcilerinden olan Ali Ekber Çiçek, Aşık Davut Sularî ve Aşık Daimi'nin hayatları, müzik çalışmaları incelenmiş, Alevi ve Bektaşî dini inanç değerlerini konu alan eserlerinden birer örnek incelenip açıklanmaya çalışılmış, gerekli çıkarımlar yapılarak sonuç kısmına yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as Master's Thesis Study of Haliç University Postgraduate İnstitute, Türkish music Major of Arts. In this study, Anatolian Alevi Bektashi culture which cherishes and transmits rich culture of Turkish society from past to the futurethrough music and poetry, creates important part of Anatolian minstrelsy tradition and resembles the religious systems and practices ofCentral Asian Turkish civilizations was tried to be examined. In the first part of the study, Turkish folk music and its cultural transmission function was studied. Furthermore; Central Asian poets' tradition which forms the basis of Turkish folk music, its sequel which is minstrelsy traditionand its representatives; minstrels/poets were investigated. In the second part of the study, the formation of the music included in sufi music which is about Alevi Bektashi religious values that are musical statement of religious values and cultural accumulation of Anatolian people over centuries and its importance in the tradition of minstrelsy was mainly investigated in a historical perspective. In the final part of the study,the life and musical works of the important representatives of Anatolian Alievi Bektashi music tradition, Ali Ekber Cicek, Minstrel Davut Sularî and Minstrel Daimi who grew up in this tradition were examined. One sample work from each poet about Alevi Bektashi religious values was tried to be examined and inferences were written in the conclusion part.