Alüminyum ekstrüzyonunda nitrasyon ve yüzey tamamlama parametrelerinin kalıp performansına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of nitration and surface finishing parameters on dies performance in aluminum extrusion
- Tez No: 728340
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA AKÇİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum Ekstrüzyonu, Nitrasyon, Kalıp ön ısıtma, Kalıp parlatma, Alüminyum profil üretimi, Aluminum Extrusion, Nitriding, Mold preheating, Aluminum profile production
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişimi ile birlikte Alüminyumun kullanım alanları her geçen gün artmaktadır. Kişi başı tüketim değerleri ise, Avrupa Birliği verilerine göre 2010 yılında ABD'de 30 kg,Belçika'da 33 kg, İtalya'da 30 kg, Fransa'da 18 kg, İngiltere' de 12 kg iken Yunanistan'da 25 kg, olup her geçen yıl artış görülmektedir. Geçmiş yıllarda çoğunlukla Mutfak ve İnşaat sektöründe kullanıla Alüminyum günümüzde ise hemen hemen her sektörde yer almaktadır. Şüphesiz bunda AR-GE faaliyetlerine bağlı olarak alaşımlandırma ve Ekstrüzyon yöntemleri nin katkısı büyüktür. Alüminyum Ekstrüzyonunda sıcak iş takım çeliklerinden yapılan kalıplar, talaşlı imalat sonrası ısıl işleme tabi tutularak sertleştirilirler ve üretim öncesi yüzey aşınmalarına karşı Nitrasyon işlemi uygulanır. Kalıplar ekstrüde etme işleminde kullanılmadan önce proses gereği Parlatma, tekrarlı nitrasyon ve ön ısıtma işlemleri yapılmaktadır, Maalesef günümüz de bu ön işlemler yeteri kadar önemsenmediğinden kalıp performansı ve ürün kalitesi olumsuz olarak etkilenmektedir. Yapılan literatür araştırmalarında kalıplarda nitrasyonla kaplama yerine PVD ve CVD kaplamalar denenmiş lakin çok başarılı olunamamıştır ayrıca kalıp parlatma işleminde zımpara yerine otomatik makinalarda macunlamalar denenmiştir. Bu çalışmada sahada karşılaşılan sorunlara yönelik olarak kalıpların Parlatma, Tekrarlı nitrasyon, ön ısıtma sıcaklık ve sürelerinin tespitine yönelik pratik uygulamaları yapılarak kalıp performansı ve ürün kalitesinin iyileştirilmesine yönelik bir çalışma yapılmış ve Sanayi de kullanımı hedeflenilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of technology, the usage areas of Aluminum are increasing day by day. According to the European Union data, the consumption values of people are 30 kg in the USA, 33 kg in Belgium, 30 kg in Italy, 18 kg in France, 12 kg in England, and 25 kg in Greece in 2010. year increase. Aluminum, which was mostly used in the Kitchen and Construction sector in the past years, is in almost every sector today. Undoubtedly, the contribution of alloying and extrusion methods, depending on R&D activities, is great. Dies made of hot work tool steels in Aluminum Extrusion are hardened by heat treatment after machining and nitriding is applied against surface wear before production. Before the dies are used in the extruding process, polishing, repeated nitration and pre-heating processes are performed as required. Unfortunately, nowadays these pre-processes are not given enough attention, thus mold performance and product quality are negatively affected. In this study, a study was made to improve the mold performance and product quality by making field applications for the determination of the polishing, repeated nitration, preheating temperatures and times of the molds for the problems encountered in the field, and it is aimed to be used in practice.