Alüminyum ekstrüzyonunda proses kontrol
Process control in aluminium extrusion
- Tez No: 199000
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekstrüzyon, alüminyum, proses kontrol, ekstrüzyon hataları, Extrusion, aluminium, process control, extrusion defects
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Hazırlamış olduğum bu çalışmada alüminyum metalinin özelliklerine ve ekstrüzyonmetotlarına değinilmiştir.Ayrıca ekstrüzyona ait değişkenler gruplandırılmış ve alüminyumekstrüzyon prosesininde verimliliği arttırmak için çeşitli yöntemler önerilmiştir.Bu yöntemlerakış şemaları ve kontrol listeleridir.Bunlar yardımıyla hataların hangi parametrelerdenkaynaklandığı kolaylıkla bulunabilmektedir.Ayrıca alüminyum ekstrüzyon hataları, sebeplerive çözüm yollarına da değinilmiştir.Uygulama olarak ise kabarcık ve krater hataları örnekhata tipi olarak ele alınmış, hatalar mikro ve makro fotoğraflarla gösterilmiş ve bu hatalarınoluşum nedeni ortaya çıkarılmıştır.Son olarak ise elde edilen sonuçlar ve varılan hükümlerlistelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, properties of the aluminium and extrusion methods were mentioned.In additionto this, extrusion variables were groupped and due to improve the productivity in thealuminium extrusion process, assorted procedures were suggested.These procedures wereflow charts and checklists.By this way, causes of defects could be easilydetermined.Moreover, this study includes extrusion defects, causes and its related solutions.Inthe application chapter; blister and blowhole defects were considered as a sample defect typeand these defects were shown by micro and macro dimensioned photographs and the reasonof these defects were revealed.Finally, deductions and assumptions which have been obtainedfrom the investigations were listed.