Turkish EFL teachers' perceptions of self efficacy and burnout during COVID-19 pandemic
COVİD-19 dönemindeki İngilizce öğretmenlerinin öz-yeterlilik ve tükenmişlik algısı
- Tez No: 728372
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDEN TUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, yabancı dil öğretmen algısı, İngiliz dil öğretimi, öğretmen tükenmişlik seviyeleri, öğretmen öz-yeterliliği, profesyonel, Covid-19 Pandemi, EFL teachers' perceptions, English language teaching, teacher burnout levels, teacher self-efficacy, professional
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu korelasyonel çalışma, temel olarak, COVID-19 salgını sırasında Türk İngilizce yabancı dil (EFL) öğretmenlerinin öz-yeterlik algıları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. İlgili veriler, öğretmen öz-yeterliği ve tükenmişlik düzeyleri hakkında temel bir anlayış kazanmak için ilkokul, ortaokul ve liselerde çalışan 121 Türk İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında Öğretmen Mesleki Öz-yeterlik Ölçeği (TPSS) ve Öğretmen Mesleki Tükenmişlik Ölçeği (TPBS) kullanılmıştır. Bu araştırma için nicel bir yöntem benimsenmiştir. Verilerin analizi için Statistical Package for Social Sciences (SPSS) yazılım programı kullanılmıştır. Araştırma soruları kapsamında betimsel, çıkarımsal ve ilişkisel analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, İngilizce öğretmenlerinin demografik faktörler ve alt boyutlardan kaynaklanan tükenmişlik ve orta düzeyde bir öz-yeterlik algısına sahip oldukları bulunmuştur. Ayrıca bulgular, katılımcıların öz-yeterlik algıları ile tükenmişlik arasında güçlü ve negatif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Çalışmanın bulguları önceki literatür kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This correlational study mainly investigates the relationship between Turkish English foreign language (EFL) teachers' perceptions of their self-efficacy and burnout levels during the COVID-19 pandemic. Relevant data consists of 121 Turkish EFL teachers who work at primary, secondary, and high schools to gain a basic understanding of teacher self-efficacy and burnout levels. For the data collection, Teacher Professional Self-Efficacy Scale (TPSS) and the Teacher Professional Burnout Scale (TPBS) were used. A quantitative method was adopted for this investigation. In order to analyze the data, the Statistical Package for Social Sciences (SPSS) software program was used. Within the scope of the research questions, descriptive, inferential, and correlational analyses were carried out. According to the results, EFL teachers were found to have a moderate perception of self-efficacy and burnout coming from demographic variables and subdimensions. Furthermore, the findings illustrated that there is a strong and negative correlation between the participants' perceptions of self-efficacy and burnout. The findings of the study were discussed within the scope of the previous literature.