Holistic healing and permaculture: Exploring the role of personal transformation and collective healing in contemporary Islamic permaculture initiatives
Bütünsel şifa ve permakültür: Çağdaş İslami permakültür girişimlerinde kişisel dönüşüm ve kolektif şifanın rolünü keşfetmek
- Tez No: 728501
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNDER KÜÇÜKURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İslam ve çevre, Yeni Çağ şifası, Müslüman permakültür
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Medeniyetler İttifakı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çevre haraketi küresel olarak ivme kazanmaya devam ederken, çevreye yönelik dini ve manevi yaklaşımları tanıma ihtiyacı da devam etmektedir. Son yıllarda İslami çevrecilikte ve dönüştürücü ekolojide, dünyanın her yerindeki modern Müslümanlar tarafından permakültür metodolojisinin kullanılması yoluyla pratik aktivizme ulaştıran bir canlanmaya tanık olduk. Bu çalışma, bu fenomenin arkasındaki bireyleri ve motivasyonlarını keşfetmeye ve açıklamaya çalışmaktadır. Bu projelerin kurucularıyla yapılan 10 röportaja dayanan çalışma; bireysel düzeyde kişisel bir dönüşümün meydana geldiğini, ve bunun da topluluklarını ve toplumlarını iyileştirmek için kolektif bir yaklaşım bulmaya doğru geliştiğini göstermektedir. Bu tez ayrıca, permakültür etrafındaki çerçevelemenin çoğunun, çevre hakkında yaygın olarak atıfta bulunulan İslami ilkelere uyduğunu iddia etmektedir. Bu bakış açısıyla; tezim sadece çağdaş toplumda İslam ve çevrecilik anlayışımıza katkıda bulunmakla kalmamakta, aynı zamanda dönüştürücü ekoloji söylemine doğru ilerlemeye ve Yeni Çağ'ın dini maneviyatın yanında iyileştirici rolüne de katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
While there are numerous studies regarding the role of Muslims in the environmentalism movement as it globally continues to gain momentum, we've witnessed a development of transformative ecology in recent years that has resulted in practical activism through the emergence of Islamic permaculture initiatives in Muslim-majority societies. This study attempts to explore the motivations of 10 founders of permaculture initiatives that incorporate healing from Morocco, Turkey, Tanzania, Jordan, Indonesia, and Egypt. It seeks to understand the role of personal transformation on an individual level, and whether it is a pre-requisite to identifying a collective approach to heal their communities, society and ultimately the Earth. The analysis found that much of the framing around permaculture fits within commonly cited Islamic principles about the environment and an already existing framework of collective healing in Islam and thereby reflects an attempt to understand permaculture not just as an ecological trend but as an invitation to reflect on spiritual concerns and metaphysical issues. It concludes that further research conducted could lead to a larger uptake of permaculture and other sustainable solutions to the climate crisis within Muslim communities globally.