Kronik hastalığı (hipertansiyon) olan bireylerde algılanan bireysel yönetim ve destek gereksinimlerinin belirlenmesi
Determination of perceived self-management and support requirements in individuals with chronic illnesses (hypertension)
- Tez No: 728502
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kronik hastalıklar, hipertansiyon, bireysel yönetim, geçerlilik ve güvenilirlik, destek gereksinimi, Chronic illnesses, hypertension, self-management, validity and reliability, support requirement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Amaç: Bu çalışma kronik hastalıklarda Bireysel Yönetim Hasta Sorumluluğu Değerlendirme Ölçeği (Patient Assessment of Self-management Tasks questionnaire- PAST)' nin Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirliğini değerlendirmek ve hipertansiyon tanısı ile izlenen hastaların bireysel yönetime ilişkin algı ve destek gereksinimlerini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma Nisan 2021-Ağustos 2021 tarihleri arasında özel bir hastanenin kardiyoloji polikliniğinde son bir yıldır takipli hastalar ile gerçekleştirildi. Metodolojik ve tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışmada örneklem grubunu, 18 yaş üzerinde, araştırmaya katılmayı kabul eden hipertansiyon tanısı kesinleşmiş 180 hasta oluşturmaktadır. İç tutarlılık analizinde Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısı tüm ölçek için 0,936 olarak bulundu. Ölçeğin iç tutarlılığının yüksek düzeyde güvenilir olduğu ve Türk toplumunda kullanıma uygun olduğu görüldü. PAST Ölçeği madde puanlarında ölçekte en yüksek puanı (2,28 ± 1,13) ile“7. Yeterli egzersiz yapma”, en düşük puanı ise (1,48 ± 0,92) ile“9. Sağlıksız alışkanlıkları bırakma”maddesi almıştır. Hipertansiyon Öz bakım Profili -Motivasyon Ölçeği madde puanlarında ölçekte en yüksek puanı (3,57 ± 0,54)“16.Tansiyon ilaçlarını almak/içmek”maddesi, en düşük puanı (1,84 ± 1,14)“3. Sodyum/tuz içeriğini kontrol etmek için gıdaların etiketini okumak”maddesi almıştır. Hastaların Hipertansiyon Öz Bakım Profili Motivasyon puanları ile PAST ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulundu. Sonuç: Hipertansiyon hastalarının bireysel yönetim ve destek gereksinimleri doğrultusunda danışmanlık, eğitim programlarının sürdürülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was planned to assess validity and reliability of Turkish version of Patient Assessment of Self-Management Tasks Questionnaire – PAST in chronic illnesses and factors affecting perception and support requirements of patients monitored with hypertension diagnosis regarding their self-management. Tools and Method: The study was conducted between April 2021 – August 2021 at cardiology polyclinic of a private hospital and on patients that were monitored for the last one year. In this methodologic and descriptive study, sample group was formed with 180 patients over the age of 18 with final hypertension diagnosis and who agreed to participate in the study. During internal consistency analysis Cronbach Alpha reliability coefficient was found to be 0.936 for the entire scale. It was noted that the scale had high internal consistency and was appropriate for use with Turkish society. In PAST Scale item scores, the highest score was received by“7. Having sufficient exercises”item with (2.28 ± 1.13) while the lowest score was received by“9. Quitting unhealthy habits”item with (1.48 ± 0.92). At Hypertension Self-Care Profile – Motivation Scale item scores the highest score was received by (3.57 ± 0.54)“16. Taking hypertension drugs”item and the lowest score was received by (1.84 ± 1.14)“3. Reading food labels to check sodium/salt content of food”item. A statistically meaningful relationship was found between Hypertension Self-Care Profile Motivation scores of patients and PAST scale. Result: Consultancy and training programs must be carried out towards individual tendencies and support requirements of hypertension patients.