Geri Dön

Paklitaksel yüklü polimerik misellerin sentezi ve kombinasyonel terapi etkinliğinin belirlenmesi

Synthesis of paclitaxel loaded polymeric micelles and evaluation of their efficacy in combinational therapy

  1. Tez No: 728563
  2. Yazar: EMİNE KESKİN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN DAĞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Biotechnology, Pharmacy and Pharmacology, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84

Özet

Kanser, vücudun hemen hemen her yerinde başlayabilen, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüdüğü ve sonrasında vücudun diğer bölgelerine yayıldığı bir hastalık olup insan hayatını tehdit etmektedir. Kanserin mevcut temel tedavisi kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahaleyi içerir; bunlar arasında kemoterapi basit ve uygun süreci nedeniyle klinikte yaygın olarak uygulanmaktadır. Kemoterapi, radyoterapi ve cerrahinin koordineli olarak uygulandığı geleneksel tedavi yöntemlerinin toksisite, vücutta spesifik olmayan bölgelere dağılma, zayıf oral biyoyararlanım ve ilaç dozunun ayarlanamaması gibi dezavantajları bulunması sebebiyle daha etkin, kişiye ve hastalığın türüne özel teşhis/tedavi sistemleri geliştirilmeye çalışılmaktadır. Yeni nesil kombine tedavi yöntemleri arasında bulunan fotodinamik terapi (FDT), fototermal terapi (PTT), manyetik hipertermi gibi tedaviler umut vadeden yöntemler arasındadır. Bu yöntemlerin kombinasyonel terapide kullanılması, ilaç taşıyıcı sistemlerin etkinliğini artırmak ve antikanser ilacı tümör bölgesine hedeflemek açısından potansiyel bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada hidrofobik kemoterapi ilacı paklitakselin (PTX), foto duyarlılaştırıcı ajan protoporfirin IX (PpIX) ile kombinasyonel tedavide kullanılması amaçlanmıştır. Öncelikle RAFT polimerizasyon yöntemi ile diblok kopolimeri hazırlanmış protoporfirin IX ve şeker bileşenleri ile azit-alkin halka katılma click reaksiyonu ile glikopolimerler sentezlenmiştir. Nanoçöktürme yöntemi ile paklitaksel glikopolimerlere enkapsüle edilerek misel formülasyonları hazırlanmıştır. Daha sonra, sadece FDT özellikli ilaç içermeyen glikopolimer bazlı miseller (GM) ve kemo-FDT özellikli paklitaksel içeren glikopolimerik misellerin (GM-PTX), A549 akciğer kanseri hücre hattı ve CCD-1079Sk sağlıklı fibroblast hücre hattı üzerindeki sitotoksik etkileri incelenmiştir. Kırmızı ışığı absorplayan/ışıma yapan PpIX taşıyan, biyouyumlu, biyobozunur ve NIR'la tetiklenen singlet oksijen duyarlı ilaç salımı yapan glikopolimerik misel bazlı taşıyıcı platformların sentezi ve elde edilen misel yapılarının akciğer kanser hücrelerini hedeflemesi ile literatüre yeni bir FDT-Kemo kombinasyonel terapi kazandırması açısından önem taşımaktadır.

Özet (Çeviri)

Cancer is a disease that can exist in almost any part of the body, in which cells grow uncontrollably and then spread to other parts of the body, threatening human life. The current main treatment for cancer includes chemotherapy, radiotherapy, and surgery; Among these, chemotherapy is the most wide treatment applied in the clinic. Due to the disadvantages of traditional treatment methods in which chemotherapy, radiotherapy, and surgery are applied in coordination, such as toxicity, non-specific distribution in the body, poor oral bioavailability, and high drug dosage requirement; more effective, personalized diagnosis/treatment systems are being developed. Treatments such as photodynamic therapy (PDT), photothermal therapy (PTT), and magnetic hyperthermia, which is among the new generation combined treatment methods, are the promising methods. The use of these methods in combination therapy emerges as a potential treatment method in terms of increasing the efficiency of drug delivery systems and targeting the anticancer drug to the tumor site. In this study, it was aimed to use the hydrophobic chemotherapy drug paclitaxel (PTX) in combination therapy with the photosensitizing agent protoporphyrin IX (PpIX). First of all, the diblock copolymer was prepared by the RAFT polymerization method, and protoporphyrin IX and sugar components were bounded via azide-alkyne ring addition click reaction to prepare glycopolymers. Micellar formulations were prepared by encapsulating paclitaxel into glycopolymers by the nanoprecipitation method. Then, the cytotoxic effects of drug-free drug-only glycopolymer-based micelles (GM) and glycopolymeric micelles (GM-PTX) containing chemo-PDT-only paclitaxel (GM-PTX) on A549 lung cancer cell line and CCD-1079Sk healthy fibroblast cell line were investigated. Synthesis of glycopolymeric micelle-based carrier platforms that absorb/radiate red light, carry PpIX, are biocompatible, biodegradable, and release singlet oxygen-sensitive drugs triggered by NIR, and that the resulting micelle structures target lung cancer cells are important in terms of bringing a new FDT-Chemo combination therapy to the literature carries.

Benzer Tezler

  1. Quantifaction of polymer-cell adhesion force using atomic force microscopy for tumor targeting

    Tümör hedefleme için atomik kuvvet mikroskobu kullanarak polimer-hücre adezyon kuvvetinin ölçümü

    ÖZGÜN VATANSEVER

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Eczacılık ve FarmakolojiMarmara Üniversitesi

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET SAYIP EROĞLU

    PROF. DR. HÜSEYİN ÇİÇEK

  2. Kemoterapiye dirençli yumurtalık kanserine karşı nanotıp tabanlı yenilikçi gen terapi sistemlerinin geliştirilmesi

    Development of nanomedicine based innovative gene therapy systems against chemotherapy resistant ovarian cancer

    DİLEK KANARYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Bilim ve TeknolojiErciyes Üniversitesi

    Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER AYDIN

  3. Production and characterization of new generation drugs targeting tubulin polymerization

    Tübülin polimerizasyonunu hedefleyen yeni nesil ilaçların üretimi ve karakterizasyonu

    SEMİNAY GÜLER

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    BiyoteknolojiDokuz Eylül Üniversitesi

    Genom Bilimleri ve Moleküler Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HÜLYA AYAR KAYALI

  4. Paklitaksel içeren nanopartiküllerin formülasyonu ve in vitro değerlendirilmesi

    Formulation and in vitro evalution of nanoparticles containing paclitaxel

    GÖZDE AYGÜL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Bilim ve TeknolojiHacettepe Üniversitesi

    Nanoteknoloji ve Nanotıp Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YILMAZ ÇAPAN

  5. In vitro studies of drug eluting biodegradable polymeric stent

    İlaç salan biyobozunur polimerik stent için in vitro çalışmalar

    İREM AYŞE KANNECİ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2010

    BiyomühendislikYeditepe Üniversitesi

    Biyoteknoloji Bölümü

    DOÇ. DR. GAMZE TORUN KÖSE