İntrauterin gelişme kısıtlılığı tanısı alan gebelerde serum amphiregulin düzeylerinin araştırılması
Investigation of maternal serum amphiregulin levels in pregnant women diagnosed with intrauterine growth restriction
  1. Tez No: 728570
  2. Yazar: FATMA ISMAIL ALI RAMADAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL ÖZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Amphiregulin (AREG), intrauterine growth retardation (IUGR), pregnant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Amphiregulin (AREG), birçok dokudan proprotein olarak eksprese edilen bir transmembran tirozin kinaz olan epidermal büyüme faktörü reseptörünün (EGFR) bir ligandıdır. AREG EGFR'ye bağlanarak sitotrofoblast hücrelerinin gelişmesini ve sağ kalımında rol oynadığı bildirilmiştir. Azalan AREG salımı hücre apopitozunun artışı ile ilişkilendirmiştir. Bu nedenle trofoblastların proliferasyonunun ve sağ kalımının azalması ve apopitozun artması plasentasyon sorunlarına neden olan faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Trofoblastik invazyon bozukluğu intrauterin gelişme kısıtlılığına (IUGK) neden olabilir. IUGK gebelikte kötü prognoz gösterebilir. Gebelerde IUGK etyopatogenezinde rolü olabileceği düşünülerek serum AREG düzeyi farklı çalışmalarda değerlendirilmiştir. Biz bu çalışmamızda üçüncü trimester normal sağlıklı gebe popülasyonu ile IUGK tanısı almış gebe popülasyonunun serum AREG düzeylerini ve Doppler parametrelerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif, kesitsel bir çalışma olarak planlanmıştır. Çalışma; hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Ocak 2022 ve Mayıs 2022 tarihleri arasında başvuran ve IUGK tanısı konmuş 18-39 yaş aralığında üçüncü trimesterde 45 olgu ile yine hastanemizde gebelik takibinde olan üçüncü trimesterdeki 45 sağlıklı gebe kontrol grubu olarak dahil edilerek gerçeleştirilmiştir. Bulgular: IUGK grubunda ortalama AREG düzeyleri, kontrol grubuna göre anlamlı olacak şekilde yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda gebelerde yapılan umbilikal arter (UmbA) Doppler ultrasonografi değerlendirmesinin, AREG düzeyleri ile korelasyon ilişkisi incelendiğinde ise; AREG düzeyleri ile Bipariatal çap ölçümü (BPD) ve Tahmini Fetal Ağırlık (TFA) arasında negatif yönde anlamlı ve umblikal arter Doppler S/D oranı arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon ilişkisi saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamız gebelerde serum AREG düzeyinin IUGK'nın belirlenmesinde bir indikatör olarak kullanılabileceğini işaret etmekle birlikte bu konuda daha geniş çalışmalara gereksinim olduğu düşünülmüştür. Anahtar kelimeler Amphiregulin (AREG), intrauterin gelişme kısıtlılığı (IUGK), gebe
Özet (Çeviri)
Aim: Amphiregulin (AREG) is a ligand of the epidermal growth factor receptor (EGFR), a transmembrane tyrosine kinase expressed primarily as a proprotein in many tissues. It has been reported that amphiregulin plays a role in the development and survival of cytotrophoblast cells by binding to EGFR. Decreased amphiregulin release was associated with increased cell apoptosis. Therefore, decrease in proliferation and survival of trophoblasts and increase in apoptosis appear as one of the factors that cause placentation problems. Trophoblastic invasion disorder can cause intrauterine growth restriction (IUGR). IUGR may show a poor prognosis in pregnancy. Some studies have been conducted on the level of Amphiregulin in the blood of pregnant women that can provide information about IUGR. In this study, it was aimed to investigate the relationship between amphiregulin and IUGR. In the study, AREG levels measured in maternal serum taken in the third trimester were measured in normal healthy pregnant women and pregnant women diagnosed with IUGR. Simultaneously, Doppler parameters were evaluated in these pregnant women. Obtained results were compared. Material and method: Our study was planned as a prospective, cross-sectional study. In this study, 45 cases in the third trimester, aged between 18-39 years, who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic of our hospital between January 2022 and May 2022 and were diagnosed with IUGR, and 45 healthy pregnant women in the third trimester who were under pregnancy follow-up in our hospital were included as the control group. Results: The mean AREG levels in the IUGR group were found to be significantly higher than in the control group. When the correlation between the UmbA (Umbilical artery) Doppler ultrasonography evaluation performed in pregnant women and AREG levels in our study was examined; there was a significant negative correlation between amphiregulin levels and Biparietal diameter measurement (BPD) and Estimated Fetal Weight (EFW), and a positive correlation between umblical artery Doppler S/D ratio. Conclusion: Although our study indicates that blood AREG level can be used as an indicator for the determination of IUGR in pregnant women, it was thought that larger studies are needed on this subject.