Jean Baudrillard'ın 'Simülasyon Kuramı'nın tiyatroya yansıması
The reflection of the 'Simulation Theory' of Jean Baudrillard to theater
- Tez No: 728625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA EZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Baudrillard, Technology, Theatre
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tez çalışması ile amaçlanan, Baudrillard'ın Simülasyon Kuramı'na değinilmesinin ardından, elde edilen bulgularla simültif kurguların tiyatro oyunlarındaki yansımalarını incelemektir. Baudrillard'ın Simülasyon Kuramında bahsettiği simülasyon, gerçek, simülakr ve sanal kavramları günümüz sahne teknolojilerinin oluşumunda temel alınmaktadır. Teknolojinin her alanda olduğu gibi tiyatro oyunlarında da kullanılmaya başlanması ile birlikte yeni bir teatral dil arayışına girilmiş, ancak bu yeni dijital tiyatro anlayışı ile birlikte oyuncunun teknoloji ile etkileşimi, oyun bütünlüğü ve seyirciye doğru aktarımı daha fazla önem kazanmıştır. Tez çalışmasının ilk bölümünde Baudrillard'ın yaşam öyküsü ve çalışmalarının ardından, Simülasyon Kuramı ve bu kurama aitkavramlarına yer verilmiştir. Simülasyon Kuramı günümüzün sahne teknolojilerine ışık tutmuş ve birçok sahne tasarımcısı gerçeklik ve simülasyon kavramlarından esinlenerek dijital sahne anlayışına yön vermiştir. Bu kuramın günümüz teknolojisinde sahnede uygulanabilirliği açısından ise mapping ve holografi teknolojileri incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise simültif kurguların tiyatro oyunlarındaki yansımaları incelenecektir. Tiyatrokare tarafından oynanan Mark Haddon 'un yazdığı Süper İyi Günler oyunu, TheatreduNouveauMonde tarafından oynanan William Shakespeare' in yazdığı Fırtına oyunu, ThéâtreNational de Chaillot tarafından oynanan, Leprince De Baumont' un yazdığı Güzel ve Çirkin oyunu ve Tiyatro 4 tarafından oynanan DeyanDukovski' nin yazdığı Boş Şehir oyunundaki dijital teknolojilerin incelemesinin ardından, oyuncu ve yönetmenlerin teknoloji ve tiyatro arasındaki görüşlerine yer verilmiştir. Anahtar Kelimler: Baudrillard, Teknoloji, Tiyatro
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to focus on Baudrillard's simulation theory applied in theatre. Baudrillard's simulation theory explains simulation, reality, simulacra and virtual concepts, which are fundamental in nowadays theatre technology. With the use of this technology in theatre, a new theatrical language has been created. Not only is the new“digital theatre”understanding an important part in nowadays plays, but also the influence of this technology on the actors, the play in general and the transmission of the play to the audience is now more important than ever. The focus on the first part of this thesis is on Baudrillard's life story and Baudrillard's works on the simulation theory and the concept of this theory. The simulation theory has cast bright lights with its adaptation of technology on stage. Lots of stage designer has lead the theatre to a new understanding of digital stage by means of concepts on reality and simulation. The use of 3D mapping and holograms are also examined in the first part of this theory. The second part of this thesis is about the reflections of simulation theory in plays. The use of technology in the following plays will be examined and the influence of digital technology on the actors and the directors will be discussed. The aformentioned plays are Mark Haddon's“The Curious Incident of the Dog in the Night-Time”, played by Tiyatrokare, William Sheakspeare's“The Tempest”, played by Theartredu Nouveau Monde, Leprince De Beaumont's“Beauty and the Beast”, played by ThéâtreNational de Chaillot and Deyan Dukovski's“Prazni Grad”, played by Tiyatro 4.