Mandibula sagittal split osteotomisinde lingula mandibulanın pozisyonunun stres birikimine etkisinin üç boyutlu modelleme ve sonlu elemanlar analiziyle incelenmesi
Evaluation of the effect of lingula mandible position on stress distribution in mandible sagittal split osteotomy by three-dimensional modeling and finite element analysis
- Tez No: 728659
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sagittal split osteotomisi, kötü bölünme, sonlu eleman analizi, lingula mandibula konumu, stres dağılımı, Sagittal split osteotomy, bad fracture, finite element analysis, position of the lingula mandible, stress distribution
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Sagittal Split Ramus Osteotomisi (SSRO) çenelerdeki birçok konjenital ya da kazanılmış deformitenin düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Obwegeser ve Trauner tarafından tanımlanmış ve zamanla Dal Pont ve Hunsuck tarafından modifiye edilerek son halini almıştır. Osteotomi sırasında oluşan kötü kırık, meydana geldiğinde perioperatif ve postoperatif olarak cerrahları zorlayan bir komplikasyondur. Kötü kırık yaş, cinsiyet, kemik kalınlığı, kemik yoğunluğu, cerrahi teknik gibi birçok faktörden etkilenen bir durumdur. Çalışmamızda lingula mandibulanın“incisura”mandibulaya olan uzaklığının istenmeyen kırık oluşumuna etkisini incelemeyi amaçladık. Bu araştırma, Marmara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi ve Ay Tasarım Ltd. Şti.'de gerçekleştirildi. Çalışmada; lingula mandibulanın“incisura”mandibulaya olan mesafesi değiştirilmiş olan 3 adet mandibulaya uygulanan sagittal split ostetomisi sırasında 2mm derinliğinde yapılan kortikal kemik osteotomisi ardından, kemik kesisinin devamı için kullanılan osteotomların ve bu osteotomların oluşturacağı iki adet 50N luk kuvvet vektörü kesi hattına dik gelecek şekilde uygulanmıştır. Mandibula modelleri üzerinde belirlediğimiz referans noktalarında oluşan stres değerleri ve yoğunlaşma noktaları incelendi. Araştırma üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile statik lineer analiz yapılarak gerçekleştirildi. Sagittal split osteotomisinda osteotomi sırasında oluşan istenmeyen kırık paternleri hakkında günümüzde çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Kötü kırık oluşumuyla ilgili birçok parametreye bakılmasına rağmen, lingula mandibulanın“incisura”mandibulaya olan uzaklığıyla ilişkisi hakkında yeterli çalışmaya rastlanmamıştır. Elde ettiğimiz sonuçlarda farklı modellerde farklı kırık paternlerine sebep olacak şekilde stres dağılımlarında değişkenlik olduğu gözlemlendi. Ameliyat öncesi hastaların üç boyutlu görüntüleme incelemelerinde komplikasyonu önleme amaçlı lingula pozisyonunun incelenmesinin, bakılması gereken parametreler arasında olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Sagittal Split Ramus Osteotomy (SSRO) is used to correct many congenital or acquired deformities of the jaws. It was defined by Obwegeser and Trauner and was modified over time by Dal Pont and Hunsuck to take its final form. Bad fracture during osteotomy is a complication that challenges surgeons both perioperatively and postoperatively when it occurs. Bad fracture is a condition that is affected by many factors such as age, gender, bone thickness, bone density, surgical technique. In our study, we aimed to examine the effect of the distance of the lingula mandible from the incisura mandible on the formation of unwanted fractures. This research was carried out at Marmara University Faculty of Dentistry and Ay Tasarım company. In the study; During the sagittal split osteotomy applied to 3 mandibles, the distance of the lingula mandible to the incisura mandible was changed, after the cortical bone osteotomy at a depth of 2 mm, the osteotomes used for the continuation of the bone incision and the 50N force vector created by these osteotomes were applied perpendicular to the incision line. The stress values and concentration points at the reference points we determined on the mandible models were examined. The research was carried out by static linear analysis using the three-dimensional finite element stress analysis method. There are many studies about bad fracture patterns that occur during osteotomy in sagittal split osteotomy. Although many parameters related to bad fracture formation have been examined, there has not been enough study on the relationship between the distance of the lingula mandible to the“incisura”mandible. In the results we obtained, it was observed that there was variability in the stress distributions, causing different fracture patterns in different models. It was concluded that examining the lingula position in order to prevent complications in the three-dimensional imaging examinations of the patients before the surgery is among the parameters to be considered.