Bidding models in Turkish context
- Tez No: 7287
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİM DOĞRUSÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: ihaleler, ihale oyunları, kooperasyonsuz oyunlar, ihtimali oyunlar, bidding games, noncooperat ive games. stochastic games
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
SALTIK, T. Mehmet Doktora Tezi, Yöneyleıı Araştıma Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halim DO&RUSÖZ Ocak 1990, 206 sahife Bu araştırmada, Türk inşaat sektöründe uygulanmakta olan kapalı zarf usulü ihale sistemi için optimal ihale stratejilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Türk ihale sisteminin özel koşulları çerçevesinde ilgili önemli değişkenler tesbit edilmiş ve çeşitli perfomans ölçümleri bazında, tek işin ihale edildiği durumlar için, optimizasyon modelleri geliştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda Türk kapalı zarf usulü ihale sisteminin daha iyi anlaşılabilmesi sağlanmıştır. Geliştirilen modeller, oyun teorisel ve yarı oyun teorisel, n- oyunculu, işbirliği yapılmayan, sıfır toplamlı olmayan ve yetersiz bilgi altında oynanan oyunlar olarak nitelendirilebilir. Bu araştırmada, Türk inşaat sektöründe yapılmış 92 ihaleye ait veriler kullanılmış ve ilgili değişkenler arasındaki ilişkiler ile bunların dağılımları ve diğer istatistiksel özellikleri incelenmiştir. Modellerin nümerik uygulamaları gösterilmiş, ayrıca kapalı zarf usulü Türk ihale ortası, ülkemizdeki diğer uygulamalar ve yurt dışındaki örneklerle kıyaslanmışt ır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIDDING MODELS I |n| TURKISH CONTEXT SALTIK, T. Mehmet Ph.D. in Operations Research Supervisors Prof. Dr. Halin DO6RUS0Z January 199©, 206 pages This research investigates the optiaal bidding strategies -for Turkish state sealed bid tenders in the construction sector. The important relevant variables of this decision situation are identified and optimization models for single tenders based on various performance measures are developed. A better understanding of this mul tier iter ia sealed bidding environment is attained by the analyses carried out. The developed models can be qualified as being exact and nonexact, n- person, noncooperat i ve, non- zero- sum, incomplete information and game theoretic. The data consist of a batch of 92 tenders, for which the relationships among relevant variables and their distributions and other statistical characteristics are examined. The usage of -the models are illustrated through numerical applications by means of several mathematical programming and statistical packages. The Turkish bidding environment is compared with different: applications both in Turkey and in other countries.