Part-mix allocation in automated equipment acquisition decision
Otomatik ekipman eleman satınalımında ürün harmanı dağıtımı kararı
  1. Tez No: 7286
  2. Yazar: AYŞE NURSEDA YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN KAYALIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: otomatik sistemler, esnek üretim sistemleri, esneklik, Urlln harmanı dağıtımı, iş lemse 1 maliyetler. vı, automated systems, flexible manufacturing systems, flexibility, part-mix allocation, operational costs. IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET OTOMATİK EKİPMAN SAT I NAL I M I NDA URUN HARMANI DA?ITIMI KARARI YAVUZ, A. Nurseda Yüksek Lisans Tezi, End. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Sinan KAYALIG1L Aralık 1989, 128 Sayfa Bu çalışmada otomatik ekipman satmalımı için bir yaklaşım geliştirilmiştir. Amaç konvansiyonel sistemlerden otomatiklere geçişi işlemsel yararlarına bakarak doğrulamaktır. Konvansiyonel ve otomatik kapasiteler arasında ürün harmanı dağıtımı, düşünülen satınal ımların karlılığını etkileyeceğinden, ekipman satmal ımlar ında esas nokta olarak alınmıştır. UrUn harmanı dağıtımından en çok etkilenen iki işlemsel performans ölçütü; eniyi tedarik süresi ve yarı mamul envanteridir. Geliştirilen dürül metodolojisi Uç modülden oluşur; (i) kapasiteler arası Ur Un harmanı dağıtımı, (ii) konvansiyonel sistemler için eniyi kafile büyüklüğü ve buna dayalı performans değerlendirmesi ve (iii) eniyi güzergah tayin kararı ve buna dayalı başarım değerlendirmesi. Belirli bir konf i gürasyonu satmalınakararı değerlendirilmiştir ve ilgili maliyetler çıkarı 1 mıştır. Metodolojinin çalışması, çeşitli hipotetik Üretim problemleri ile örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PART-MIX ALLOCATION IN AUTOMATED EQUIPMENT ACQUISITION DECISION YAVUZ, A. Nurseda M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Sinan KAYALIGİL September 1989, İ2S Pages In this study an approach to automated equipment acquisition is developed. The aim is to justify the transition from conventional to automated facilities based on operational benefits. The main focus is taken as the optimum part-mix allocation between conventional and automated capacities in equipment acquisition since this directly affects the profitability of the potential acquisition. The two operating performance measures among the others which are mostly affected from changes in part- mix allocations are; lead-time and semifinished goods inventory holding. The iterative methodology developed is composed of three modules; (i) part-mix allocation between capacities, (ii) optimum lot-size decision and performance evaluation for conventional shop and (iii) optimum routing decision and performance evaluation for automated 111facilities. Decision to purchase specific configuration is evaluated and the relevant costs are derived. The operation of the methodology is demonstrated by several hypothetical manufacturing problems.