12-18 yaş arası ergenlerde internette geçirilen zamanın ayaktan kan basıncı monitorizasyonu parametrelerine etkisinin belirlenmesi
evaluation of the effects of time spent on the internet on ambulatory blood pressure parameters in adolescents aged 12-18 years
  1. Tez No: 728730
  2. Yazar: HANDE YETİŞGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SARE GÜLFEM ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Çocukluk Çağı, Adolesan, Ayaktan kan basıncı monitorizasyonu, İnternet bağımlılığı, Adolescent, Ambulatory Blood Pressure Monitoring, Childhood, Hypertension, Internet Addiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Giriş: Hipertansiyon çocukluk çağı ve adolesan dönemde sıklığı giderek artan, toplumlar arasında farklı rakamlar bildirilse de gelişmiş ülkelerde % 3-4 ' e varan sıklıkta bildirilen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Çocukluk çağı hipertansiyon sıklığındaki artış beslenme alışkanlıklarının değişmesi (yüksek kalorili besinler, hazır gıdalar, tuz ve yağ tüketiminin artması) fiziksel aktivitede azalma ve beraberindeki artan obesite ve stres ile ilişkilidir. Yine son yıllarda çocuk ve adolesanlar arasında internet kullanımının da çok büyük oranda artmış olduğu gösterilmiştir. Yapılan çalışmalarda internette geçirilen zamanın kan basıncı yüksekliği için potansiyel bir risk teşkil ettiği saptanmış; internette geçirilen zamanın fiziksel aktivitede azalma, artmış fazla kilo ya da obezite ve azalmış uyku kalitesi ile ilişkili olabileceği öne sürülmüştür. Yine son zamanlarda yapılan çalışmalarda video oyunları oynamanın da obezite, lipid profilinde değişiklik ve kan basıncı yüksekliği ile ilişki olduğu saptanmıştır Amaç: Çalışmamızın birincil amacı; 12-18 yaş arası primer hipertansiyon olduğu saptanan hastalarda internette geçirilen zamanın 24 saatlik ayaktan kan basıncı izlemi parametrelerine etkisini belirlemektir. İkincil amacı ise video oyunlarının kan basıncı parametrelerine etkisinin belirlenmesidir. İnternette geçirilen zamanın ofis kan basıncı ölçümlerine etkisini değerlendiren çalışmalar olmakla birlikte 24 saatlik kan basıncı ölçümleri ile ilişkisini inceleyen yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma ile çocuk ve adolesanlarda kan basıncı yüksekliğinde internet bağımlılığı ve video oyunlarının rolünü ayaktan kan basıncı monitorizasyonu ölçümlerini değerlendirerek saptamayı hedefledik Gereç ve Yöntem: Araştırmamız 1 Eylül 2021- 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Nefroloji polikliniğine hipertansiyon ön tanısı ile yönlendirilen ve 24 saatlik ayaktan kan basıncı monitorizasyonu (AKBM) uygulanan hastalar ile prospektif ve gözlemsel yöntemlerle ve değerlendirme ölçekleri kullanılarak yapılmıştır. Çalışmaya 12-18 yaş aralığında gönüllü kız ve erkek hastalar dahil edilmiş, kronik böbrek hastalığı, kronik kalp hastalığı, endokrinolojik hastalıklar gibi sekonder hipertansiyona yol açabilecek hastalıkları olanlar çalışma dışında tutulmuştur. Ayrıca bilinen psikiyatrik hastalığı olan çocuklar da çalışma dışında tutulmuştur. Hastaların demografik verileri, klinik ve laboratuar bulguları hastane kayıtlarından elde edilmiştir. Young İnternet Bağımlılık Ölçeği ve Video Oyun Ölçeği skorları ile AKBM parametreleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan 107 hastanın 40 'ı kız, 67 si erkekti. Yaş ortalamaları 14.9±1.8 idi. Vücut kitle indeksleri değerlendirildiğinde 37 hastanın (%34,6) obez, 37 hastanın (%34,6) fazla kilolu ve 33 hastanın da (%30,8) normal kiloda olduğu görüldü. AKBM ölçümlerine göre 107 hastanın 43'ü (%40,2) normotansif, 24'ü (%22,4) prehipertansif, 40'ı (%37,4) hipertansif olarak saptandı. Normotansif, prehipertansif ve hipertansif hastaların Young İnternet Bağımlılığı Testi ve Video Oyun Ölçeği skorları açısından anlamlı fark saptanmadı. Test skorları ile AKBM'nin farklı parametreleri arasındaki ilişki değerlendirildiğinde ise test skorları arttıkça genel ortalama sistolik kan basıncının da arttığı ancak istatistiksel anlamlı düzeye ulaşmadığı görüldü. Young İnternet Bağımlılığı test skoru arttıkça gündüz maksimum kan basıncının artmış olduğu saptandı. Normal kilolu olup hipertansiyon saptanan hastalarda da gündüz maksimum kan basıncının Young internet skoru arttıkça arttığı saptandı. Sonuç: Son yıllarda gelişen teknoloji ile beraber internet kullanımı artmış bu da çocuk ve adölesanların ekran başında geçirdikleri süreyi etkilemiştir. Sedanter yaşam obeziteyle beraber hipertansiyon sıklığını da artırmıştır. Video oyun bağımlılığı ve internette geçirilen sürenin artışı; hem sedanter yaşamı ve obeziteyi artırmakta hem de hipertansiyon gelişimine yol açabilmektedir. Bu nedenle primer hipertansiyon saptanan çocuk ve adolesan hastalarda internet ve ekran bağımlılığının mutlaka araştırılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hypertension is an important public health issue with an increasing frequency among children and adolescents. Although various rates are reported its prevalance is reported to be 3-4 % in developed countries. The recent increase in the prevalence of childhood hypertension is associated with changes in eating habits, decrease in physical activity due to sedentary lifestyle, accompanying obesity and increased stress. It has also been demonstrated that internet use among children and adolescents has increased significantly in recent years. Studies have revealed that time spent on the Internet poses a potential risk for high blood pressure. It has also been suggested that time spent on the Internet may be associated with decreased physical activity, increased overweight and/ or obesity, and decreased sleep quality. Recent studies also demonstrated that that playing video games is also associated with obesity, changes in lipid profile and high blood pressure. Objective: The primary aim of this study; is to determine the effect of the time spent on the internet on the parameters of 24-hour ambulatory blood pressure monitoring in patients aged 12-18 years with primary hypertension. The secondary aim of the study is to determine the effect of video games on blood pressure parameters. Although there are studies evaluating the effect of time spent on the Internet on office blood pressure measurements, there are not enough studies examining the relationship between 24-hour blood pressure measurements. In this study, we aimed to determine the role of internet addiction and video games in blood pressure elevation in children and adolescents by ambulatory blood pressure monitoring measurements. Patients and Methods: Our study was conducted with patients who were referred to Ankara City Hospital Pediatric Nephrology outpatient clinic with a prediagnosis of hypertension and who underwent 24-hour ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) between September 1, 2021 and December 31, 2021. We used prospective and observational methods and evaluation scales. Volunteered female and male patients aged 12-18 years were included in the study, and those with diseases that could lead to secondary hypertension such as chronic kidney disease, chronic heart disease, and endocrinological diseases were excluded from the study. In addition, children with known psychiatric diseases were also excluded from the study. Demographic data, clinical and laboratory findings of the patients were obtained from hospital records. Young Internet Addiction Scale and Video Game Scale scores and ABPM parameters were compared. Results: Of the 107 patients included in our study, 40 were girls and 67 were boys. The mean age was 14.9±1.8 years. When body mass indexes were evaluated, 37 patients (34.6%) were obese, 37 patients (34.6%) were overweight, and 33 patients (30.8%) were at normal weight. According to ABPM measurements, 43 (40.2%) of 107 patients were normotensive, 24 (22.4%) prehypertensive, and 40 (37.4%) hypertensive. There was no significant difference between Young's Internet Addiction Test and Video Game Scale scores of normotensive, prehypertensive and hypertensive patients. When the relationship between test scores and different parameters of ABPM was evaluated, it was detected that as the test scores increased, the overall mean systolic blood pressure increased, but it did not reach a statistically significant state. As Young's Internet Addiction test score increased, it was determined that the maximum daytime blood pressure increased. We also demonstrated that the maximum daytime blood pressure in patients with normal weight was increased as Young's internet score increased. Conclusion: With the developing technology in recent years, the use of the internet has increased and this has affected the duration of screen time of children and adolescents. Sedentary life style has increased the frequency of hypertension along with obesity. Both video game addiction and increased time spent on the Internet; increase sedentary life and obesity and may lead to the development of hypertension. Therefore, we think that internet and screen addiction should be investigated in pediatric and adolescent patients with primary hypertension.