MEC kaynak yönetimi için bir YTA kontrolör modülünün geliştirilmesi ve implementasyonu
Development and implementation of a SDN controller module for MEC resource management
- Tez No: 728758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE SAYIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: YTA, MEC Kaynak Yönetimi, QoE, SDN, MEC Resource Management, QoE
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Mobile Edge Computing (MEC) kavramı, hücresel ağlarda baz istasyonlarına ya da istemcilere yakın noktalara konumlandırılan bulut sistemler olarak, uygulamaların kullanıcıya olan gecikmelerini minimize etmek amacıyla geliştirilmiştir. Özellikle 5G ağların bir bileşeni olması kaçınılmaz olarak görülen YTA (Yazılım Tanımlı Ağlar) teknolojisi bilgisayar ağlarının kontrol ve veri düzlemlerini ayırır ve kontrol düzlemine ağı yönetebilme olanağı sağlar. Tezin amacı, YTA'nın temel bileşenlerinden biri olan kontrolörün ağ üzerinde bulunan MEC sunucu kaynaklarını video akışlandırma uygulamaları için optimize kullanımını sağlamaktır. Bu amaçla, video akışlandırma uygulaması karakteristikleri hakkında bilgi sahibi olan YTA kontrolörünün, bu bilgiyi kullanarak MEC kaynaklarını en uygun şekilde yönlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma sonucunda ağ koşullarına uygun hızda video gönderimi sağlanarak, kullanıcı deneyimi (QoE) üzerine iyileştirmeler yapılması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Mobile Edge Computing (MEC) is a technology, which is a cloud system located close to base stations or clients in cellular networks, that was developed to minimize the latency of the applications. SDN (Software Defined Networks) technology, which is expected to be part of 5G networks, separates the control and data planes of computer networks and allows the control plane to manage the network. The aim of the thesis is to optimize the use of MEC server resources on the network via a module that runs on the SDN controller, for video streaming applications. For this purpose, the SDN controller uses its knowledge about video characteristics to manage the MEC resources in an optimal way. As a result of this study, the user quality of experience (QoE) will be increased by transferring the video at a bitrate which is suitable to the network conditions.