Mehmed Nazif Divanı'nın tahlili
Analysis of Mehmed Nazif's Divan
  1. Tez No: 728813
  2. Yazar: OSMAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ FATİH ÜLKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmed Nazif, XIX. asır, tahlil, divan, Mehmed Nazif, XIX. century, analysis, divan
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 413
Özet
Yaklaşık altı asırlık bir geçmişi olan klasik Türk edebiyatı pek çok şair yetiştirmiştir. Bu şairlerden birisi de klasik edebiyatın önemini yitirdiği XIX. asırda yaşayan Mehmed Nazif Efendi'dir. Şairin hayatı hakkında kaynaklarda yeterli bilgi yoktur. Ancak divanı bize şairin hayatı hakkında bazı bilgiler vermektedir. Mehmed Nazif'in Divan'ı ve Emâre-i Zafer adlı bir mesnevisi bulunmaktadır. Nazif şiirlerinde sanat kaygısından ve anlam derinliğinden uzaktır. Bu çalışmamızda şairin divanının tahlili yapılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde XIX. yüzyıl ıslahat hareketlerine ve devrin edebiyatına kısaca değinilmiştir. Birinci bölümde Mehmed Nazif'in hayatı, eserleri ve edebi kişiliği üzerinde durulmuş, ikinci bölümde ise Mehmed Nazif Divanı'nın şekil yönünden incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise çalışmamızın asıl konusu olan tahlile yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish literature, which has a history of about six centuries, has produced most poets. One of these poets is Mehmed Nazif Efendi, who lived in the 19th century when classical literature lost its importance. There is not enough information about the poet's life in the sources. However, the divan gives us some information about the life of the poet. There are two works of Mehmed Nazif which is Divan and Emâre-i Zafer. Nazif is far from artistic concern and depth of meaning in his poems. In this study, Mehmed Nazif's Divan was analyzed. In the introduction part of the study, XIX. century reform movements and the literature of the period are briefly mentioned. In the first part, the life, works and literary personality of Mehmed Nazif will be discussed. In the second part, the divan will be examined in terms of shape. In the third chapter, the analysis, which is the main subject of our study, will be given.