Cumhuriyet dönemi Türk resminde sanat teması
The theme of art in Turkish painting of the Republican period
- Tez No: 728812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜRBÜZ BEYDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet dönemi, Sanat, Türk Resmi, Sanat Teması, Sanatta Estetik, Republic Period, Art, Turkish Painting, Art Theme, Aesthetics in Art
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Cumhuriyet döneminden günümüze kadar resim temalarında konu olarak toplumsal konular ele alınmıştır. Bu eserler zaman zaman ortaya konulan yenilikleri desteklemiş kimi zaman ise dönem içinde yapılan haksızlıkları, sorunları, felaketleri, acı olayları toplum sorunlarını ortaya koymuştur. Dönem olarak yaşanılan sorunları eserlerine yansıyan kısımları toplanıp geçmişten günümüze kadar resim sanatının hangi aşamalar doğrultusunda meydana geldiğini sanatçıların eserlerini oluştururken hangi temalara dayandırdıkları, sanatçıların geçmişten günümüze kadar fonetik, ritmik ve plastik sanatlarda hangi aşamalardan geçtikleri yapılan resimlerde gözlemlenerek gelecek nesillere yön verilmesi amaç edilmiştir. Ayrıca Cumhuriyet Döneminde ressamların ele aldığı sanat temalarının gruplandırılmasıyla eserlerde görülen sanatsal faaliyet türlerinin görülmesi açısından çalışma özgün bir nitelik kazanacaktır. Avrupa Modern/Çağdaş Resim Sanatında Sanat Teması ve Ressamlar incelenerek Cumhuriyet Dönemi konu ve ressamları ile karşılattırılma yaparak farkları vurgulanmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Social issues have been discussed as subjects in painting themes from the Republican period to the present day. These works have supported the innovations that have been revealed from time to time, and sometimes have revealed the injustices, problems, disasters, painful events and problems of society made during the period. It was aimed to guide the future generations by collecting the parts of the problems experienced as a period reflected in their works and observing which stages of painting art occurred from the past to the present in accordance with which themes the artists based on when creating their works, what stages the artists went through in phonetic, rhythmic and plastic arts from the past to the present in the paintings they made. In addition, the work will acquire an original quality in terms of seeing the types of artistic activities seen in the works by grouping the art themes that the painters dealt with during the Republican Period. By examining the Theme of Art and Painters in European Modern /Contemporary Painting, it was desirable to highlight the differences by comparing them with the subjects and painters of the Republican Period.