Mehmet Hâlis Efendi ve Mehmet Hâlis Efendi Dîvânı
Mehmet Hâlis Efendi ve Mehmet Hâlis Efendi Dîvâni
- Tez No: 234488
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Hâlis Efendi, Divan Edebiyatı, Mehmet Hâlis Efendi Divanı, Nazım şekilleri, Vezin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalışma Divan Edebiyatının 17. yüzyıl şâirlerinden Mehmet Hâlis Efendi'nin hayatını ve Divanını konu almıştır. Divanının transkripsiyonu ve tahlili yapılmıştır.Mehmet Hâlis Efendi İstanbul Kasımpaşa'da doğmuş, eğitimini tamamladıktan sonra müderrislik ve kadılık yapmış, vasat bir divan şâiridir. Şiirleri divan şiiri geleneğinin devamı niteliğindedir.Mehmet Hâlis Efendi Divanı'nın tek nüshası bulunmaktadır. Bu sebeple çalışmamız tek nüsha üzerinden yürütülmüştür. Divanda toplam 140 manzume bulunmaktadır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: I. Bölümde, Mehmet Hâlis Efendi'nin hayatı ve edebî kişiliği kaynaklardan ve kendi şiirlerinden hareketle ortaya konulmaya çalışılmıştır.II. Bölümde divanın değerlendirmesi yapılmış, divanda yer alan şiirler nazım şekillerine göre incelenmiştir. Bu bölümde şâirin vezin, kafiye ve redif kullanımı örneklerle ortaya konulmuştur. Mehmet Hâlis Efendi'nin şiirlerinde kullandığı atasözü ve deyimler tespit edilmiştir.III. Bölümde ise Mehmet Hâlis Efendi Divanı'nın metni ortaya konmuştur. Çalışmamızın son bölümünde ise ayrıntılı bir gramatikal dizin verilmiştir.Sonuç bölümünde Mehmet Hâlis Efendi Divanı'nda karşılaşılan hususlar genel hatlarıyla ortaya konulmuş ve çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focused on Classical Ottoman Poetry?s poets of Mehmet Hâlis Efendi?s Divan and his life who had lived in 17th century. The Divan?s transcription and analysis were introduced.Mehmet Halis Efendi was born in İstanbul and after he completed his education, he performed his duty as professor and kadi. He was a mediocre poet.There is only one copy of Mehmet Halis Efendi?s Divan. There fore, our study was carried out from this copy. There are totally 140 poems in this Divan.This study has three parts. In the first part, It was mentioned about Mehmet Halis Efendi?s life and his literary personality thanks to the sources and his own poems.In the second part, the poems in Mehmet Halis Efendi?s Divan were examined according to their verse forms. In this part, his using of meter and rhyme were introduced with examples. The proverbs and idioms which he used in his poems were explained.In the third part, Mehmet Halis Efendi?s Divan?s text was introduced. At the end of this study a detailed index had given.In the conclusion part, the elements in Mehmet Halis Efendi?s Divan were explained in general terms and the study was accomplished.KEY WORDS:1. Mehmet Halis Efendi2. Classical Ottoman Poetry3. Mehmet Halis Efendi?s Divan4. Poems Forms5. Meter