Sağlık konulu yazı dizilerinin içerik analizi
Content analysis of article series on health
  1. Tez No: 728840
  2. Yazar: MUSTAFA KOCAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Günlük yazı, içerik analizi, sağlık haberleri, sağlık yayıncılığı, sağlık yazı dizisi, Content analysis, daily article, health article series, health news, health publishing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, tirajda dördüncü sırada yer alan önemli ulusal gazetelerden biri olan Posta Gazetesi'nin basılı versiyonunda yer alan sağlık yazı dizilerinin içeriğini analiz etmektir. Bu nitel içerik analizi çalışması geriye dönük, kesitsel ve tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Çalışma kapsamında 181 yazı incelenmiştir. Yazılarda bilgi kaynağı olarak bilgi veren kişiler, en sık Profesör Doktor unvanına sahiptir %56,3 (n=107). Çalışmada en çok yazının nöroloji (%11,1, n = 21), beslenme ve diyetetik (%10,0, n = 19) ve deri ve zührevi hastalıklar (%8,3; n=16) üzerine olduğu tespit edilmiştir. Gazetenin ilk sayfasında yer alan yazılara ilişkin bilgilendirmelerde (%36,9; n=55) ve yazılarda (%47,3, n=246) en sık kullanılan görseller kadın görselleridir. Tedavi, hastalık bilgisi, beslenme, sağlığı geliştirme, kişisel faktörler, teşhis, çevresel faktörler, yönlendirme ve tercihler, çalışmada ortaya çıkarılan kategorilerdir. En sık olarak beslenme tavsiyesi (254), tedavi yöntemleri (179), hastalığın nedenleri (127) ve hastalığın belirtileri (110) kodlanmıştır. Medya önemli bilgi kaynakları arasında yer almaktadır. Sağlık yazılarında ilgi çekiciliği yüksek konulara yer verilmektedir. İlgi çekiciliği yüksek olmasa bile halk sağlığı sorunlarına da yer verilmelidir. Medya gereksiz sağlık hizmeti kullanımını teşvik etmemelidir. ,
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the content of health articles contained in the printed version of the Posta Newspaper, one of the major national newspapers ranked fourth in circulation. This qualitative content analysis study is planned retrospectively, crosssectional, and descriptive. 181 articles were examined within the scope of the study. Most of the time, professionals who titled as Professor Doctors provide information in the articles as a source (56.3% (n=107). In the study, it is determined that the most articles were on neurology (11.1%; n = 21), nutrition and dietetics (10.0%; n = 19) and dermatological and venereal diseases (8.3%; 16). The most frequently used visuals on the first page of the newspaper that provides information about the articles (36.9%; n=55) and on the articles (47.3%, n=246) are female images. Treatment, disease information, nutrition, health promotion, personal factors, diagnosis, environmental factors, guiding, and preferences were the categories that were revealed in the study. Nutritional advice (254), treatment methods (179), causes of disease (127) and symptoms of disease (110) were coded the most. Media is one of the crucial sources of information. High-popular topics are taken place in health articles. Even if they are not popular, public health issues should also be included. The media should not encourage for unnecessary consumption of health services.