II. Meşrutiyet Dönemi basın hayatına özgün bir örnek: Afiyet Gazetesi (1913-1915)
An original example of the press life of the II. Constitutional Monarchy Period: Afiyet Newspaper (1913-1915)
  1. Tez No: 774772
  2. Yazar: ÖZGÜR TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMÜT AKAGÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Afiyet Gazetesi, II. Abdülhamit Dönemi, II. Meşrutiyet Dönemi, Osmanlı Basın Hayatı, Süreli Yayınlar, Afiyet Newspaper, II. Abdulhamid Period, II. Constitutional Monarchy, Ottoman Press Life, Periodicals
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmada, 1913-1915 yılları arasında yayınlanmış olan Afiyet gazetesi incelenmiştir. II. Meşrutiyetin yarattığı göreli özgürlük ortamı ile canlanan Osmanlı basın ve yayın hayatının önemli örneklerinden biri olan Afiyet gazetesi, dönemde yayınlanan diğer tıp gazete ve dergilerinden farklı olarak geniş bir çerçevede yayın yapmıştır. Bilgilendirici, öğretici ve eğlendirici yayınlar yaparak her kesime hitap eden ve geniş bir okuyucu kitlesine ulaşan gazete, siyasi ve dini konular dışında her alanda makale yayımlamıştır. Bu çalışmanın amacı, II. Meşrutiyet dönemi basın hayatının önemli gazetelerinden olan Afiyet gazetesinin (1913-1915) dönem gazeteleri arasındaki konumunu belirleyerek hangi alanda ne tür birikimler yarattığını ortaya koymaktır. Araştırmanın verilerini Afiyet gazetesinin 1913-1915 yılları arasında yayınlanan tüm sayıları oluşturmaktadır. Örneklemi alınan sağlık, kadın, çocuk ve bilim konulu makaleler incelenmiş ve bu makaleler dönemin siyasi kültürel ve toplumsal yapısıyla birlikte değerlendirilmiştir. Sonuç olarak II. Meşrutiyetin yaratmış olduğu özgürlük ortamı basın hayatına da yansımış ve dönemde her alanda yayın yapan süreli yayınlara rastlanmıştır. Bu araştırmada incelenen Afiyet gazetesinin bir tıp gazetesi olarak yayın hayatına başlamasına rağmen yaşama dair birçok alanda yazı yazdığı ve dönemin geleneksel bakış açısıyla okurlarından gelen talepler doğrultusunda okuyucularını bilgilendirmeye çalıştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Afiyet newspaper, which was published between 1913-1915, was examined. One of the important examples of the Ottoman press and publishing life: Afiyet newspaper, which was revived with the relative freedom created by the II. Constitutional Monarchy, published in a wide framework unlike other medical newspapers and journals published in the period. The newspaper, which appeals to all social segments and reaches a wide readership by making informative, educational and entertaining publications, has published articles in every field except political and religious issues. The aim of this study is to determine the position of Afiyet newspaper (1913-1915), one of the important newspapers of the press life of the Second Constitutional Era, among the newspapers of the period, and to reveal what kind of savings it created in which field.The data of the research consists of all the issues of Afiyet newspaper published between 1913-1915. The articles on health, women, children and science were examined and these articles were evaluated together with the political, cultural and social structure of the period. As a result, the atmosphere of freedom created by the Second Constitutional Era was reflected in the press life, and periodicals published in every field were encountered in the period. Despite the fact that Afiyet newspaper, which was examined in this study, started its publication life as a medical newspaper, it was concluded that it wrote articles on many areas of life and tried to inform its readers in line with the demands from its readers with the traditional point of view of the period.