Türkiye'nin ilk sağlık konulu gazetesi: Medimagazin
Health on Turkeys first newspaper: the Medimagazine
  1. Tez No: 628812
  2. Yazar: HİLAL DOĞRUEL
  3. Danışmanlar: PROF. ERKAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, sağlık haberciliği, sağlık politikaları, Medimagazin, içerik analizi, Health, health journalism, health policies, Medimagazin, content analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de sağlık haberciliğinin gelişimi bağlamında, ülkenin sağlık politikalarının gelişimi ekseninde, 1999'dan beri yayımlanmakta olan Medimagazin gazetesinin yayın anlayışındaki gelişimin irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda 2000, 2005, 2010 ve 2015 yıllarında Medimagazin'de 1. sayfadan yayımlanan toplam 885 yazı (haber ve diğer yazılar) içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmada elde edilen bulgularda incelenen yazı sayısının yıllara göre farklılık gösterdiği, yazı türü olarak neredeyse tamamının haberlerden meydana geldiği, en fazla yazının sayfanın alt tarafında konumlandırıldığı, en çok yer verilen yazı büyüklüğünün 4 birim olduğu, yazıların tamamına yakınının“isimsiz”şekilde yayımlandığı, en çok başvurulan haber-bilgi kaynağının Sağlık Bakanlığının kurumsal açıklamaları, en çok adından söz edilen kurumun Sağlık Bakanlığı olduğu, nitelik bakımından yazıların yarıdan fazlasının doğrudan sağlık konusuyla ilişkili olduğu, yazılarda en çok sağlık çalışanları ve sorunlarına yönelik konuların öne çıktığı, ortak temalar bağlamında yazılarda en çok hukuk, mevzuat, yasa, yönetmelik ve düzenlemelere yer verildiği, en çok işlenen alt temanın sağlık politikaları, sistemleri, eleştiri ve savunuları olduğu, yazıların yarıdan fazlasında herhangi bir fotoğrafın ya da görsel içeriğin bulunmadığı ve fotoğraf konusu olarak en fazla doktor/hekim görüntüsüne yer verildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in the context of the development of health journalism in Turkey, the development axis of the country's health policy has been published since 1999, it is aimed to analyze the development in the understanding of Medimagaz publication of the newspaper. Accordingly, a total of 885 articles (news and other articles) published on page 1 in Medimagazin in 2000, 2005, 2010 and 2015 were analyzed by content analysis method. In the findings obtained in the study, the number of articles examined varies over the years, almost all of them are news, the article is positioned at the bottom of the page, the most commonly used article size is 4 units, almost all of the articles are published anonymously. The institutional explanations of the Ministry of Health of the source of information and information consulted are the Ministry of Health, the institution whose name is mentioned the most, that more than half of the articles are directly related to the topic of health, the issues related to health workers and their problems in the articles are most prominent in the context of common themes. In more than half of the articles, legislation, laws, regulations and regulations are included, and the most sub-theme is health policies, systems, criticism and advocacy. It was determined that there is no photograph or visual content and the most doctor / physician image is included as the subject of the photograph.