Hastane işletmeciliğinde kaynak planlaması ve potansiyel kazanım alanları
Resource planning and potential gaining areas in hospital management
- Tez No: 728844
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALUK RECAİ CEZAYİRLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık sistemi, yeşil hastane, sürdürülebilirlik, dijitalleşme, Health services. green hospitals, sustainability, digitalization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi hayatın birçok aşamasını kolaylaştırmasına rağmen, insanlık tarih boyunca salgınlar, savaşlar, hastalıklar ve doğal afetler gibi birçok etkiye maruz kalmıştır. Sağlık hizmetleri insanlığın doğuşundan beri varolmuş ve sürekli gelişmiştir. Teknolojik gelişmeler, toplumun sağlık hizmetlerindeki bilincinin artmasının yanı sıra, sağlık hizmetlerindeki kalitenin günden güne ilerlemesine neden olmuştur. Sağlık sektöründeki büyüme kaynak ihtiyacına duyulan talepleri arttırmış ve ülkelerin bütçelerinde önemli bir harcama kalemi haline gelmiştir. Hastanelerin 24 saat hizmet veren kurumlar olması nedeniyle enerji başta olmak üzere elektrik, su, doğalgaz, iş gücü, sarf malzeme, ilaç vb. gibi birçok kaynağın yoğun kullanımı söz konusudur. Sarfiyatın bu denli yüksek olması kaynak kullanımının ve planlamanın önemini arttırmıştır. Kaynaklarını verimli kullanan ülkelerin sağlık sistemleri salgın, savaş, vb. yoğun dönemlerde sorunsuz hizmet verebilirken, yeterli altyapısı olmayan sistemlerde insanlar ölüme terk edilmiştir. Sağlık işletmeciliğinde etkin ve verimli kullanılması gereken kaynaklardan biri de insan gücüdür. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin insan faktörü hizmet sektöründe olmazsa olmaz bir kavramdır. İşe uygun personelin yerleştirilmesi ve mevcut personelin eğitilmesi gibi yöntemlerle çalışan verimliğini arttırmak mümkündür. Verimliliğin arttırılması ve zamanın etkin kullanılması için hastanelerde dijital dönüşümler yapılarak sağlık sistemlerinde kaynak tasarrufu ve bilgiye hızla ulaşma imkânı sağlanmıştır. Dijital hastane kavramıyla sağlık tesislerinde birçok operasyon elektronik ortamda yapılmakta ve kaynak tasarrufu sağlanmaktadır. Akıllı bina teknolojilerinin gelişmesi hastane gibi enerjinin yoğun kullanıldığı tesislerde yeşil hastane projelerini gündeme getirmiştir. Potansiyel kazanımların yüksek olduğu yeşil binalarda sistemin kendi enerjisini üretmesi ve atık yönetimindeki geri dönüşümün yüksek olması nedeniyle geleceğin sağlık tesisleri yeşil hastaneler olacaktır. Sonuç olarak insanlık var olduğu sürece sağlık hizmetlerine olan ihtiyacın hiç bitmeyeceği şüphesizdir. Sağlıkta sürdürülebilirliğin sağlanması için israf önlenerek toplumun sağlığı korunmalı ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Although the rapid development of technology has facilitated many stages of life, humanity has been exposed to many impacts throughout the history such as epidemics, wars, diseases, and natural disasters. Health services have existed since the start of humanity and developed continuously. Technological developments have led to improvement in the quality of health services day by day, as well as the increase of awareness of the society in health services. The growth in the health sector has increased the demand for resources needed and has become an important expenditure item in the budgets of countries. Since hospitals are important institutions that provide 24-hour service, electricity, water, natural gas, labor, consumables, medicine, etc., there is an extensive use of many resources like them. This high consumption has increased the importance of resource usage and planning of Health systems of countries that use these resources efficiently during epidemic, war, etc. In order to increase efficiency and to use time effectively, digital transformations have been made in hospitals, enabling resource savings and rapid access to information in health systems. With the digital hospital concept, many operations in healthcare facilities are carried out electronically and notable resource savings are achieved. The development of smart building technologies has brought green hospital projects into the agenda in energy-intensive facilities such as hospitals. In green buildings with high potential gains, the health facilities of the future will be green hospitals. Because the system produces its own energy and recycling which is high in waste management. As a result, there is no doubt that as long as humanity exists, the need for health services will never end. In order to ensure sustainability in health services, the health of the society should mainly be protected by preventing waste and a clean world should be left for future generations.