Memory and emotions in the identity construction: The Algerian descendants in Adana
Kimlik inşasında hafıza ve duygular: Adana'daki Cezayir asıllılar
  1. Tez No: 728900
  2. Yazar: IBTISSEM CHATTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEM KESKİN AKSAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aidiyet, Hafıza, Melezlik, Kimlik, Nostalji, Üçüncü Mekân, Belonging, Hybridity, Identity, Memory, Nostalgia, Third-space
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tez, Adana ve Kozan'daki Cezayir asıllıların kimlik oluşumunu, Türkiye'de kimliklerini ve aidiyetlerini nasıl tanımladıklarını ve anlamlandırdıklarını anlamak için üç farklı kuşağın anlatımlarına dayanarak incelemektedir. Bu araştırma, Türkiye'de Cezayir asıllı olmanın ve iki kültür arasında yaşamanın ne anlama geldiğini açıklamayı ve diasporik kimliklerinin nasıl oluştuğunu incelemeyi amaçlandır. Bunun için 20 kaydedilmiş görüşme yapılmıştır, farklı topluluk buluşmalarına katılınmıştır ve katılımcı olarak gözlem yapıldı. Bu çalışma, diaspora bağlamında kimlik oluşumunu araştırmak için hem bireysel hem de kolektif kimlik teorilerini ele almaktadır. Araştırma bulguları, katılımcıların kimlik inşasının nesiller boyu aktarılan anavatan nostaljisi ve kolektif hafızasından etkilendiğini göstermektedir. Buna ek olarak, katılımcıların Cezayir'le olan duygusal bağları, Türkiye'de etnik kimliklerini sürdürebilecekleri ütopik ve nostaljik bir anavatan versiyonu yaratmalarına yol açmıştır. Sahadaki gözlemler, Cezayir asıllıların dini aidiyetleri, kültürleri, sembolleri ve gelenekleri aracılığıyla anavatanları ile sağlam duygusal bağları olduğunu, ancak bu aidiyetin nesilden nesile değiştiğini göstermektedir. Bu çalışma farklı nesillerin, azınlıkların ötekileştirilmesi ve ayrımcılığa uğraması konusunda, Türkiye'de farklı siyasi bağlamlar yaşadıklarını ve bu durumun onları kimliklerini stratejik olarak konumlandırmaya ve müzakere etmeye yönlendirdiğini göstermektedir. Katılımcılar da Türkiye'ye aidiyetlerini, varlıklarını meşrulaştıran anlatılar, semboller ve“kullanılabilir”hatıralar aracılığıyla müzakere ederler. Dolayısıyla bu araştırma, bir entegrasyon ve aidiyet stratejisi olarak melez bir kimliğin ortaya çıkışını göstermektedir. Melez kimliklerin diasporik alanlarda ortaya çıktığı, geliştiği ve müzakere edildiği de tartışılmaktadır. Bu anlamda bu çalışma, diasporik mekânı hafıza ve duygu repertuarları aracılığıyla keşfederek“üçüncü mekân”(Bhabha 1994) kavramsallaştırmasına katkıda bulunmaktadır. Bu araştırma, Adana ve Kozan'da Cezayir asıllıların kimlik oluşumuna odaklanan ilk araştırmadır; bu anlamda Cezayir diaspora kimliği literatürüne olduğu kadar Türk ve Cezayir tarih yazımına de katkı sağlamaktadır
Özet (Çeviri)
This thesis examines the identity formation of Algerian descendants in Adana and Kozan based on the narratives of three different generations to understand how they define and give meaning to their identity and belonging in Turkey. The research aims to explain what it means to be Algerian descendants in Turkey and live between two cultures and analyze how diasporic identity formed. For this, I conducted 20 recorded interviews, attended different community gatherings, and engaged in participant observation. The study considers both individual and collective identity theories to investigate identity formation in a diaspora. The findings suggest that interlocutors' identity construction was influenced by nostalgia and collective memory transmitted through generations. Moreover, the interlocutors' emotional connection to Algeria led to creating a utopian nostalgic version of it through which they sustain their ethnic identity. Observation in the field suggests that Algerian descendants have solid emotional ties to the homeland through their religious affiliation, culture, symbols, and customs, but this belonging changes according to generation. The study shows that generations experienced different political contexts in Turkey regarding otherizing and discrimination of minorities, leading them to position and negotiate their identity strategically. Interlocutors also negotiate their belonging to Turkey through narratives, symbols, and“usable”memories that legitimize their presence. Thus, this research shows the emergence of a hybrid identity as a strategy of integration and belonging. It is also argued that hybrid identities emerge, nurture, and are negotiated in diasporic spaces. In this sense, this study contributes to the“third-space”(Bhabha 1994)conceptualization by exploring the diasporic space through memory and emotion repertoires. This research is the first to focus on the identity formation of Algerian descendants in Adana and Kozan; it contributes in that sense to the literature on Algerian diaspora identity but also to the contemporary Turkish and Algerian historiography.