Dynamics of count-based decision-making in mice
Farelerde sayısal temsillere dayalı kararların dinamikleri
- Tez No: 728969
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: sayısal temsillere dayalı kararlar, sayısal deney prosedürlerinde manivela değişim hareketi, sayısal ve zamansal temsillerin tepki-ödül fonksiyonları, count-based decision-making, numerical switch behavior, ratio- and intervalschedules
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Sayıya bağlı yetiler bilişin önemli kapasitelerinden biridir ve pek çok farklı hayvan türünde görülmektedir (Nieder, 2020). Farelerle yapılan çalışmalar, farelerin farklı sayı temsillerini öğrenebildikleri gibi bu temsillerle ilişkili içsel (Çavdaroğlu & Balcı, 2016) ve dışsal belirsizlikleri (Berkay vd., 2016) hesaba katarak optimale yakın kararlar verebildiklerini göstermiştir. Benzer çalışmalar zaman temsillerini içeren deneylerle de yapılmış ve sayı temsillerinde bulunan sonuçlara ek olarak, farelerin zamana ilişkin bilgilerini, belirsiz durumlarla karşılaştıklarında kararlarına hızlıca uyarlayabildikleri gösterilmiştir (Tosun vd., 2016). Ancak literatürde sayısal temsilleri içeren kararların bu tip belirsizlikler içeren durumlarda nasıl ortaya çıktığına dair bir çalışma bulunmamaktadır. Burada yaptığımız çalışma ile literatürdeki bu eksiği doldurmayı amaçladık. Kullandığımız prosedürde, fareler (N = 32) az (10) veya çok (20) kez manivelaya basarak ödül almayı (son basışın doğru manivelaya olması şartıyla) öğrenmişlerdir. Sayısal kararların deneyimlenen olasılıksal ilişkilere göre adaptasyonunu gözlemlemek için fareler farklı olasılıksal gruplarda test edilmişlerdir. Bulgularımız, zamansal temsillerle yapılan çalışmalarda bulunanların aksine, sayısal zihinsel temsillerin davranış üzerindeki kontrolünün belirsizlik içermeyen dışsal uyaranlardan bile daha güçlü olduğunu göstermektedir. Zamansal ve sayısal temsiller arasındaki bu davranışsal farkın tepki-ödül ilişkisini tanımlayan fonksiyonlardaki farklılıklara bağlı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Numerical competence is an important cognitive function and is widely seen in a diverse group of species (Nieder, 2020). Studies conducted with mice have shown that mice can not only learn different quantities, but they can also incorporate the level of endogenous uncertainty (Çavdaroğlu & Balcı, 2016) as well as probabilistic information (Berkay et al., 2016) regarding the previously learned quantities into their decisions. Recent studies have revealed similar results for time-based decisions in addition to showing that mice represent different intervals and can later utilize them in a model-based fashion when new experimental conditions require it rather than learning the optimal strategy by trial-and-error (Tosun et al., 2016). Despite the psychophysical similarities between interval timing and numerical functions, whether mice can use previously learned numerical information in an abrupt fashion when there is an ambiguous situation has not yet been studied. Here we investigated if and how mice (N = 32) use the numerical and probabilistic information that they acquired when faced with an ambiguous situation. In the task that we used here, reward was presented either after 10 (few) or 20 (many) presses, the last of which had to be on the correct lever. We also manipulated the relative frequency of few- and many-response trial types to investigate the effects of probability. Our results showed for the first time that, different from time-based decision-making literature (Tosun et al., 2016) showing an emergent decision strategy that takes into account the task history in case of discriminative stimulus ambiguity, count-based decisions prioritize task history over stimulus associations even in the absence of ambiguity.