Tarikat ve Mehdi algısı: İlahiyat Fakültesi öğrencileri üzerine bir inceleme
The perception of the tariqa and Mahdi: A study on the students of the Faculty of Theology
- Tez No: 728972
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mehdi, kurtarıcı inancı, tarikat, dinî gruplar, Mahdi, Messianism, tariqa, religious groups
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kurtarıcı inancının dünya üzerindeki birçok kültürde ve inanç sisteminde var olduğu bilinmektedir. Bu inanç, İslam dinînde tarikat ve cemaat gibi dinî gruplarda güçlü bir şekilde görülmektedir ve özellikle tasavvuf düşüncesinin halk inancının oluşumunda etkili olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye'de dinî eğitimin sistematik bir şekilde verildiği ilahiyat fakültelerinde okuyan öğrencilerin dinî algıları, bazı noktalarda halk inancı ile farklılık göstermektedir. İlahiyat fakültesi eğitiminin, öğrencilerin tarikat ve mehdi algısını nasıl etkilediğini ölçmek amacıyla bir anket geliştirilmiştir. Anket çalışması, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nin hazırlık, 1. sınıf, 2. sınıf, 3. sınıf ve 4. sınıfında eğitim gören 467 öğrenciyle çevrim içi olarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucunda ilahiyat eğitiminin mehdi inancını zayıflattığı görülürken öğrencilerin tarikatlara yaklaşımlarının sınıf düzeyi arttıkça olumlu yönde değiştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Messianism is known to exist in many cultures and belief systems around the world. This belief is strongly observed in religious groups such as sect and tariqa in the religion of Islam, and it is estimated that especially Sufism was effective in the formation of popular faith. The religious perceptions of students studying at theology faculties where religious education is systematically given in Turkey differ from the popular belief at some points. A survey was developed to measure how the education of the faculty of theology affects students' perception of the tariqa and the Mahdi. The survey was conducted online with 467 students studying in the preparatory, first, second, third and fourth classes of Istanbul University Faculty of Theology, Marmara University Faculty of Theology, Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Theology and Uşak University Faculty of Islamic Sciences. As a result of the research, it was observed that theology education weakened the Mahdi faith, and it was found that the students' approach to the tariqas changed positively as the grade level increased.