Renal transplantasyon yapılan hastalarda organ ve hasta surveyinin incelenmesi, tek merkez deneyimi
Surveillance study of renal transplant patients and their transplanted organs single center experience
- Tez No: 728975
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM USALAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Renal transplantasyon, organ surveyi, mortalite sebepleri, rejenksiyon, Renal transplantation, organ surveillance, causes of mortality, rejection
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
KBY, bütün dünyada sık görülen, morbidite/mortaliteye sebep olan, ülke ekonomilerini zorlayan hastalıkların başında gelmektedir. Kronik böbrek hastalığı (KBH) geri dönüşümsüzdür ve son dönem böbrek yetmezliği geliştikten sonra RRT'lerine ihtiyaç duyulur. Renal transplantasyon bu tedaviler içinde küratif olan tek tedavidir. Çalışmamızda, renal transplantasyon sonrası süreçte hastanın ve organın sürveyini etkileyen faktörlerin tespiti ve bunlara karşı alınabilecek önlemlerin belirlemeyi hedefledik. Çalışmaya ocak 2018 ile aralık 2020 tarikleri arasında en az 1 yıl takipte kalan ve 18 yaşından büyük hastalar dahil edildi.198 hastanın bilgileri sistem üzerinden retrospektif olarak tarandı. Sağlık turizmi ile gelen 12 hasta, pediatrik yaştaki 7 hasta ve takipsiz olan 12 hasta çalışma dışı edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların aldığı tedaviler, CBC, biyokimya değerleri, tit tetkikleri ve renal fonksiyonlanları dikkate alındı. Çalışmamıza sistem üzerinden taranan 198 hastanın 167 si dahil edildi (Sağlık turizmi ile gelen 12 hasta, pediatrik yaştaki 7 hasta ve takipsiz olan 12 hasta çalışma dışı edildi). Hastaların 103 tanesi erkek, 64 tanesi ise kadın idi. Erkeklerin yaş ortalaması: 40,09±13,3 kadınların yaş ortalaması: 38,41±13,65 idi. Operasyon öncesi hastaların%65 HD, % 5 i PD, % 30 ise preempitif idi. Hastaların 133 tanesine canlıdan nakil yapıldı, 34 tanesine ise kadaverik nakil yapıldı. Nakil yapılan ve takipte kalan hastaların 22 sinde exsitus, 5 inde ise reject gelişti. KBY etiyolojisinde en sık neden HT olarak tespit edildi. EX olan 22 hastanın ortalama yaşam süresi 148 gün (11-600), rejekt olan 5 hastanın organ surveyi ortalama 161 (0-565) gün idi. Ex olan 22 hastada en sık olum sebebi enfeksiyondu (%61). Enfeksiyonlar içinde ise en sık sebep pnömoni idi. Transplant öncesi ve sonrası alınacak tedbirler ve hastalara verilecek iyi bir eğitim ile kayıplar önemli ölçüde önlenebilecektir.
Özet (Çeviri)
Chronic kidney failure is one of the diseases that are common all over the world, cause morbidity/mortality and force the country's economy. Chronic renal disease (CKD) is irreversible and renal replacement therapies are needed after end-stage renal disease develops. Renal transplantation is the only curative treatment among these treatments. In our study, we aimed to determine the factors affecting the surveillance of the patient and the organ in the post-renal transplantation period and to determine the measures that can be taken against them. Patients older than 18 years of age and followed for at least 1 year between January 2018 and December 2020 were included in the study. Information of 198 patients was scanned retrospectively through the system. 12 patients who came with health tourism, 7 patients in pediatric age and 10 patients who were not followed up were excluded from the study. Treatments, complete blood count, biochemistry values, titer tests and renal functions of the patients included in the study were taken into account. 167 of 198 patients scanned through the system were included in our study (12 patients who came with health tourism, 7 patients at pediatric age and 12 patients who were not followed up were excluded). 103 of the patients were male and 66 of them were female. The mean age of the men was 40.09±13.3, and the mean age of the women was 38.41±13.65. Preoperatively, 65% of the patients were HD, 5% were PD, and 30% were preemptive. Live transplantation was performed in 133 of the patients, and cadaveric transplantation was performed in 34 of them. Exsitus developed in 22 of the transplanted and followed-up patients, and reject developed in 5 of them. HT was found to be the most common cause of chronic renal failure etiology. The mean survival of 22 patients with EX was 148 days (11-600), and the mean survival of 5 patients with rejection was 161 (0-565) days. The most common cause of death in 22 patients with Ex was infection (61%). Among infections, the most common cause was pneumonia. With the precautions to be taken before and after the transplant and a good education to be given to the patients, the losses can be prevented to a great extent.