Profesyonel futbolcularda aerobik fitness ve maç performansı arasındaki ilişkinin gözlemlenmesi
Observing the relationship between aerobic fitness and match performance in professional football players
- Tez No: 729152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE ERİKOĞLU ÖRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: 30 – 15 aralıklı fitness test, GPS, futbol, 30 – 15 intermittent fitness test, GPS, football
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Futbolcularda Profesyonel Futbolcularda Aerobik Fitness ve Maç Performansı Arasındaki İlişkinin Gözlemlenmesi Bu çalışma; profesyonel futbolcularda aerobik fitness ve maç performansı arasındaki ilişkinin gözlemlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışamaya 18 Profesyonel erkek futbolcu katılmıştır (yaş: 29.6 ± 3.2; boy: 181 ± 0.66 cm; vücut ağırlığı: 77.8 ± 4.764 kg; vücut yağ yüzdesi: 13.7 ± 2.14). Çalışmada ilk olarak sporculara antropometrik ölçümler devamında 30-15 aralıklı fitness saha testi uygulanarak sporcuların test bitirme hızı kaydedilmiştir. Test yapıldıktan 48 saat sonra hazırlık müsabakası oynatılmıştır. Müsabaka sırasında sporcuların maksimum hız (MaçMaxHız), Yüksek Şiddetli Koşu Mesafesi (MaçYşk) (20km/h-24km/h), Sprint Mesafesi (MaçSprint) (>24km/h) ve maçta ulaştığı toplam mesafe (MaçTm) şeklinde Gpsport evo (10hz) yardımıyla kayıt altına alınmıştır. Elde edilen verilere ilişkin tanımlayıcı istatistik 30-15 aralıklı fitness test bitirme hızı ile müsabaka sırasında zamana bağlı hareket analizleri arasındaki ilişki düzeyine bakabilmek için pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Sporcuların 30-15 Aralıklı fitness Test Bitirme Hızı (Vaft) ile Maçta Ulaşılan Toplam Mesafe (MaçTm) arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu (p0.05; r=-.076), maçta kat edilen yüksek şiddette koşu mesafesi (MaçYşk) (p>0.05; r=.149) ve maçta kat edilen sprint mesafesi (MaçSprint) (p>0.05; r=-.090) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Bu sonuçlara göre sporcuların testte ulaştıkları bitirme hızı (Vaft) arttıkça sporcuların müsabaka sırasında kat ettiği toplam koşu mesafesinin (MaçTm) arttığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Observing The Relationship Between Aerobic Fitness and Match Performance in Professional Football Players This work was carried out with the aim of observing the relationship between aerobic fitness and match performance in professional football players. Professional football players n:18 (29,6 age) participated in the study. For this study, height (181 ± 0.66 cm), weight (77.8 ± 4.764 kg) body fat percentage measurements (13.7 ± 2.14) were first made to professional football players. Later in the study we applied 30-15 interval fitness field test to professional football players. The maximum speed that the person could reach at the end of the test was used as the test score. 48 hours after the aerobic fitness test, we made a soccer match and the competition was enforced within the rules of the football competition. The speed values to be taken with Gps evo (10hz) during the competition measurement are the maximum speed reached in the match (MatchMax Speed), High Intensity Running Distance (MatchHIRD) (20km/h-24km/h), Sprint Distance (Match SD) (>24km/h) and the total distance reached in the match (MatchTDR). The relationship between 30-15 interval fitness test and the match performance was examined by Pearson Corelation test. Was clear that there is a moderately significant positive correlation (p0.05; r=-.076) and the high intensity running distance in the match (MatchHİRD) (p>0.05; r=.149) and the sprint distance covered during the match (MATCHSprint) (p>0.05; r =-.090). According to these results, it is understood that as the finishing speed (Vaft) reached by the athletes in the test increases, the total running distance (MaçTm) covered by the athletes during the competition increases.