Türk Ceza Kanununun 32. maddesi kapsamında adli tıp anabilim dalında değerlendirilmesi yapılan olguların retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective investigation of the cases evaluated in the department of forensic medicine within the scope of article 32 of the Turkish Criminal Law
- Tez No: 729151
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALİP ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli tıp, TCK 32.madde, akıl zayıflığı, Forensic medicine, Turkish Penal Code Article 32, mental weakness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Türk Ceza Kanununun 32. Maddesi Kapsamında Adli Tıp Anabilim Dalında Değerlendirilmesi Yapılan Olguların Retrospektif Olarak İncelenmesi TCK 32. Maddesinde yer alan düzenlemeye göre bir suç davranışında ceza sorumluluğunun olabilmesi için, bireyin işlediği suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabilme veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin de olması gerekmektedir. Bu çalışmada 01 Ocak 2018 - 01 Ocak 2021 tarihleri arasında TCK 32. maddesi kapsamında adli rapor düzenlenen 206 olgu geriye dönük olarak çalışma kapsamında incelendi. Olguların %89.3'ünün (n:184) işlediği suç ile ilgili ilk defa rapor düzenlenmek için tarafımıza başvurduğu, %10.7'inin (n:22) daha önce başka bir suç ile düzenlenmiş en az bir adet raporunun olduğu tespit edildi. Olgulara ait raporların %45'inin (n:92) 2018 yılında, %33'ünün (n:69) 2019 yılında, yine %22'sinin (n:45) 2020 yılında düzenlendiği belirlendi. Olguların %90.3'ünün (n:186) erkek, %9.7'inin (n:20) ise kadın olduğu, 206 olgunun %42.7 (n:88) vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suç işlediği, bunu %19.4 (n:40) ile hırsızlık, dolandırıcılık suçunun izlediği, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar %18.4 (n:38) ile hırsızlık, dolandırıcılık suçuna yakın sıklıkta olduğu, mala zarar verme, tehdit ve hakaret suçlarını işleyenler %17.5 (n:36) olduğu, terör suçlarının %1.9 (n:4) ile son sırada olduğu saptandı. Olguların bilinen ruhsal hastalıklarının dağılımına bakıldığında; %27.2'inin (n:56) zeka geriliği, %9.2'inin (n:19) duygudurum bozukluğu, %9.7'ının (n:20) kişilik bozukluğu, %1.5'inin (n:3) bilişsel bozukluk, %23.8'inin (n:49) psikotik bozukluk tanısının olduğu tespit edildi. Çalışmamızda üç yıllık süreç içerisinde Anabilim Dalımızca TCK 32. madde kapsamında adli tıbbi değerlendirmesi yapılan tüm olguların önemli bir kısmını genç erişkin erkekler oluşturmaktadır. Değerlendirme için gönderilen suç konusunu sıklıkla vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of the Cases Evaluated in the Department of Forensic Medicine within the scope of Article 32 of the Turkish Penal Code According to the regulation in Article 32 of the TPC, in order to have criminal responsibility in a criminal behavior, the individual must also have the ability to perceive the legal meaning and consequences of the crime he has committed or to direct his behavior in relation to this act. In this study, 206 cases whose forensic reports were prepared within the scope of Article 32 of the Turkish Penal Code between January 01, 2018 and January 01, 2021 were examined retrospectively within the scope of the study. It was determined that 89.3% (n:184) of the cases applied to us for the first time to prepare a report about the crime they had committed, and 10.7% (n:22) had at least one report prepared with another crime before. It was determined that 45% (n: 92) of the reports of the cases were issued in 2018, 33% (n: 69) in 2019, and 22% (n: 45) in 2020. 90.3% (n:186) of the cases were male, 9.7% (n:20) were female, 42.7% (n:88) of 206 cases committed a crime under bodily immunity, followed by theft with 19.4% (n:40). Followed by fraud, crimes against sexual immunity are 18.4% (n:38) with a frequency close to theft, fraud, damage to property, threats and insults are 17.5% (n:36), terrorist crimes are 1.9% (n:4) was found to be in the last place. Considering the distribution of known mental illnesses of the cases; 27.2% (n:56) had mental retardation, 9.2% (n:19) had mood disorder, 9.7% (n:20) had personality disorder, 1.5% (n:3) had cognitive disorder, 23.8% ıt was determined that ten of them (n:49) had a diagnosis of psychotic disorder. In our study, young adult males constitute a significant part of all the cases that were evaluated by our department for forensic medicine within the scope of Article 32 of the Turkish Penal Code within a three-year period. The subject of the crime sent for evaluation is mostly the crimes that fall under the immunity of the body.