Çok uluslu toplumlarda ulus inşa süreci Hindistan'ın ulus inşasında din faktörü
The national building process in multinational societies; the religion factor on nation building of India
- Tez No: 729233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMRE PEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hindistan, Çokkültürlülük, Ulus İnşası, Dini Ulusçuluk, Kültür, Kimlik, India, Multiculturalism, Nation Building, Religious Nationalism, Culture, Identity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tarihin ilk medeniyetlerinden İndus Medeniyeti'ne ev sahipliği yapmış bereketli bir yarımada üzerinde kurulan ve dünyanın en yüksek ikinci nüfusuna sahip ülke konumunda olan Hindistan, doğal olarak dünyadaki en fazla etnik, dini ve kültürel çeşitliliğe sahip ülkeler arasında üst sıralarda yer almaktadır. Hinduizm'den İslam'a kadar hemen her dinden ve kültürden insanların yaşadığı Hindistan için“çokkültürlülük”önemli bir kavramdır. Birden fazla kültür ve inancın bulunduğu heterojen toplum yapısı Hindistan'da birçok sosyopolitik sorunu beraberinde getirerek“kimlik çatışması”ve“ulusçuluk hareketlerini”ortaya çıkmasında rol oynamıştır. Dünyada genellikle etnik farklılıklar temelinde tanımlanan kimlik çatışması ve modern ulusçuluk hareketleri, Hindistan özelinde incelendiğinde daha sofistike bir argüman ön plana çıkmaktadır;“Din”. Sömürgecilik döneminde dini reform ve antisömürgecilik ideali üzerine inşa edilen Hint Ulusçuluğu, bağımsızlık sonrası Hindistan siyasetinde“din temelli kimlik”ve“dini aidiyet”tanımlamalarına dayalı radikal bir görünüm kazanmıştır. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı; çokkültürlü toplumlarda kimlik ve ulusçuluk tanımlamalarının toplumların ulus inşa süreçlerine etkilerini analiz ederek, dini kimlik tartışmalarının Hindistan ulus inşasına etkilerini ortaya koymak ve güncel sosyopolitik gelişmeler ışığında Hindistan ulus inşa sürecinin muhtemel seyrine ışık tutmaktır.
Özet (Çeviri)
India was established on a fertile peninsula and hosted the Indus Civilization which is one of the first civilizations in history. With the second highest population in the world, India naturally ranks high among the countries with the most ethnic, religious and cultural diversity in the world.“Multiculturalism”is an important concept for India, where people from almost every religion and culture from Hinduism to Islam live. The heterogeneous social structure of India, including many cultures and beliefs, which brings out many socio-political problems with it, have resulted in“identity conflict”and“nationalist movements”. When the identity conflict and modern nationalism movements, which are generally defined on the basis of ethnic differences in the world, are examined in India, a more sophisticated argument comes to the fore;“Religion”. Indian Nationalism, which was built on the ideal of religious reform and anti-colonialism during the colonial period, gained a radical appearance based on religion-based definitions of identity and sense of belonging in post-independence Indian politics. In this context, the aim of this study is to reveal the effects of religious identity debates on Indian nation building and to shed light on the possible direction of the Indian nation-building process in the light of current socio-political developments, by analyzing the effects of identity and nationalism definitions on nation-building processes in multicultural societies.