Fen eğitiminde laboratuvar destekli öğretimin öğrencilerin akademik başarı, tutum ve bilimsel süreç becerilerine etkisi: Bir meta-analiz çalışması
The effect of laboratory assisted instruction in science education on students' academic achievement, attitudes towards science lesson and scientific process skills: A meta-analysis study
  1. Tez No: 729413
  2. Yazar: SEMA CANSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Laboratuvar yaklaşımları, Laboratuvar destekli öğrenme, Fen eğitimi, Meta analiz, Bilimsel süreç becerileri, Laboratory Approaches, Laboratory supported learning, Metaanalysis, Scientific process skills
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı 2010-2021 yılları arasında yapılan fen eğitiminde laboratuvar destekli öğretimin programda öngörülen öğrenme yöntemine kıyasla öğrencilerin fen dersine yönelik akademik başarı, tutum ve öğrencilerin bilimsel süreç becerilerine etkisini meta analiz yöntemi kullanarak genel etki büyüklüğünü hesaplamaktır. Aynı zamanda tutum, akademik başarı ve bilimsel süreç becerileri değişkenlerinin moderatörler; konu alanı, sınıf düzeyi, coğrafi bölge değişkenleri ele alınmıştır. Bu sebeple konu alanında yapılmış olan çalışmalar incelenerek belirlenen ölçütlere uygun olan 31 çalışma akademik başarı için, 21 çalışma fen dersine yönelik tutum için ve 10 Çalışma bilimsel süreç becerileri için meta analiz çalışmasına dahil edilmiştir. Bu çalışmadaki meta-analiz sonuçları incelendiğinde laboratuvar destekli öğretimin öğrencilerin akademik başarıları yönündeki etki büyüklüğü 1,239 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen etki büyüklüğü Cohen (1988) ve Thalheimer ve Cook (2002) sınıflamalarına göre etki büyüklüğü“geniş düzey”olarak yorumlanmaktadır. Sonuç olarak fen eğitiminde laboratuvar destekli öğretimin programda yer alan yönteme göre fen dersinde laboratuvar destekli öğretim akademik başarı üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. Laboratuvar destekli öğretim öğrencilerin fen dersine yönelik tutumları üzerindeki etki büyüklüğü 0,683 olarak bulunmuştur. Elde edilen etki büyüklüğü değeri ise Cohen (1988) ve Thalheimer ve Cook (2002) sınıflamalarına göre etki büyüklüğü“orta düzey”olarak yorumlanmaktadır. Sonuç olarak fen eğitiminde laboratuvar destekli öğretimin, programda yer alan yönteme göre fen dersine yönelik tutum üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. Araştırmaya dahil edilen çalışmalarda ayrıca laboratuvar destekli öğretimin öğrenme alanlarına, çalışmaların yapıldığı bölgelere ve sınıf düzeylerine göre karşılaştırmalı etki büyüklükleri hesaplanmıştır. Fen eğitiminde laboratuvar destekli öğretimin öğrencilerin fen dersine yönelik bilimsel süreç becerileri üzerindeki etki büyüklüğü 1,059 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen etki büyüklüğü ise Cohen (1988) ve Thalheimer ve Cook (2002) sınıflamalarına göre etki büyüklüğü“geniş düzey”olarak yorumlanmaktadır. Sonuç olarak fen eğitiminde laboratuvar destekli öğretimin, programda yer alan yönteme göre fen dersine yönelik bilimsel süreç becerileri üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. Araştırmaya dahil edilen çalışmalarda ayrıca laboratuvar destekli öğretimin öğrenme alanlarına, çalışmaların yapıldığı bölgelere ve sınıf düzeylerine göre karşılaştırmalı etki büyüklükleri hesaplanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuca göre fen eğitiminde laboratuvar destekli öğretimin öğrencilerin dersteki akademik başarılarına, tutumlarına ve bilimsel süreç becerilerine olumlu yönde etki etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to calculate the overall effect size of the effect of laboratory supported teaching in science education between 2010-2021 on students' academic achievement, attitude towards science lesson and students'scientific process skills compared to the learning method envisaged in the program by using metaanalysis method. At the same time, moderators of attitude, academic achievement and scientific process skills variables; subject area, grade level, geographical region variables were discussed. For this reason, by examining the studies in the subject area, 31 studies suitable fort he determined criteria were included in the meta-analysis study for academic succes, 21 studies for attitude towards science lesson, and 10 studies for scientific process skills. When the meta-analysis result in this study were examined, the effect size of laboratory-assisted teaching on the academic achievement of students was calculated as 1,239. According to the Cohen (1998) and Thalheimer and Cook (2002) classifications, the effect size is interpreted as ''broad level''. As a result, according to the method included in the curriculum of laboratory-supported teachingin science education, laboratory-assisted teaching in science lessons has a significant effect on academic achievement. The effect size of laboratory assisted instruction on students'attitudes towards science lessons was found to be 0,683. . The effect size value obtained is interpreted as ''medium level'' according to Cohen (1998) and Thalheimer and Cook (2002) classifications. As a result, laboratory-assisted teaching in science education has a significant effect on the attitude towards science lesson according to the method in the program. İn the studies included in the research, comparative effect sizes were also calculated According to thelearning areas of laboratory assisted learning, the regions where the studies were carried out, and the class levels. According to the results obtained from the study, laboratory-assisted teaching in science education has a positive effect on students' academic success, attitudes and scientific process skills.