Rene Magritte eserlerinde paradoksal anlamda imge ve simge iletişimi
Paradoxal image and signal communication in Rene Magritte's works
- Tez No: 729432
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER TAYFUR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Modern, Paradoks, Rene Magritte, Yapıbozum, Deconstruction, Modern, Paradox, Rene Magritte
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Paradoks; matematik, fizik, mantık gibi bilim dallarının yanında resim sanatına da etkisi olmuş felsefi bir kavramdır. Bu kavramın devreye girmesi görülen gerçeği hem doğru hem yanlış algılamaya zemin oluşturmakta ve durumu sorgulama ihtiyacı oluşturmaktadır. Sonuçta ortaya çıkan ürün veya düşünce insanı hayrete düşürmektedir. Sanatında farklı ve yenilikçi olan zihni ön planda tutan sanatçılar bu gizemi sanat eserlerinde bir ifade aracı olarak kullanmışlardır. Sanatçı Rene Magritte, kendi zamanının popüler bilinçaltı psikolojisini ve paradoks kavramını bir arada kullanan sanatçılar arasındadır. Sanatında bilinen nesne ve sözcüklerin yapısında değişim oluşturarak hem mantıksal hem görüntüsel paradokstan faydalanmıştır. Bu paradoksal durum sanatını farklı bir noktaya taşımış ve kendinden sonraki birçok sanatçıya da ilham kaynağı olmuştur. Araştırmada imge ve nesne arası ilişkiler ve bu ilişkileri sekteye uğratan paradoks kavramı irdelenmiş ve sanatçının eserleri ile ilişkilendirilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışma oluşturulurken konu ile alakalı literatür kaynakları incelenmiş ve inceleme sonuncunda ortaya çıkan sentezler araştırmanın kaynağını ve bilgisini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Paradox is a philosophical concept that has had an impact on the art of painting as well as disciplines such as mathematics, physics and logic. The introduction of this concept creates a basis for both correct and wrong perception of the seen reality and creates a need to question the situation. The resulting product or idea astonishes people. Artists who are different and innovative in their art and even prioritize the mind have used this mystery as a means of expression in their works of art. Artist Rene Magritte is among the artists who used the popular subconscious psychology of his time and the concept of paradox together. He benefited from both logical and visual paradox by creating a change in the structure of known objects and words in his art. This paradoxical situation took his art to a different point and inspired many artists after him. In the research, the relations between image and object and the concept of paradox that interrupt these relations were examined and tried to be explained by relating them to the works of the artist. While creating the study, the literature sources related to the subject were examined and the syntheses that emerged as a result of the analysis formed the source and knowledge of the research.