الاستقلال الاقتصادي في السيرة النبوية
Siret-i Nebeviyye'de ekonomik bağimsizlik
  1. Tez No: 729438
  2. Yazar: HAMED ABDUL KAREEM MOHAMMAD ABUSENENH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASHRAF MOHAMED MOHAMED DAWABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Bağımsızlık, Ekonomi, Siret-İ Nebeviyye, Peygamberin Biyografisi, Dawaba, Abu Senenh, Economic Independence, Economy, Al-Sira, Dawaba, Abu Senenh
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu iktisadi çalışmanın amacı, Siret'un Nebevi'nin ekonomik bağımsızlığını (otonom) ele almaktır. Peygamber Muhammed'in (s.a.v) Peygamberlik Devleti'nde (Medine Devleti) ekonomik bağımsızlığı elde etmek için en önemli politikaları ele almak hedeflenmiştir. Özellikle, bu çalışmadaki ekonomik bağımsızlık üç aşamadan meydana meydana gelmektedir. Çalışma, devlet bazında, siyasi ve askeri statünün en belirgin özelliklerini ve sonuçları, piyasa bazında, piyasa oluşturmanın ve içinde yer alan unsurları ve bunların etkilerini kontrol etmenin ne kadar önemli olduğu ve bireysel bazda, birey için en önemli ekonomik kilometre taşlarını ve özel sektör faaliyeti için yönlendirmeleri netleştirmeyi ve mülkiyet ve dağıtım kavramlarını ele almaktadır. Ekonomik bağımsızlığın uygulanması için en önemli tümevarımsal gerekli kuralları sunulmuştur. Çalışma, Al-Sira kaynaklarındaki ekonomik göstergeleri ve özellikleri izleyerek tanımlayıcı ve tümevarımcı metodolojiyi takip ederek çalışmayı ekonomik bağımsızlığın temelleri ile sonuçlandırmıştır. Peygamber (s.a.v.)'in devlet, piyasa ve bireysel düzeylerde ekonomik bağımsızlığı elde etmek için aldığı önlemlerin eko öneriler ile sonuçlanmasıyla sona ermiştir. Araştırmacıların Siret'in ekonomik yönü hakkında daha derinlemesine araştırmalar yapmaları ve devletlerin ve para sahiplerinin kehanet ekonomik yönergelerinden ve mevcut yaşamdaki uygulamalarından yararlanmaları sağlandı.
Özet (Çeviri)
This is an economic study of Al-Sira Al-Nabawia (the prophetic vitae) concentrating on economic independence (autonomy). It is aimed at highlighting the most prominent policies that the Prophet Mohammad (Peace be Upon Him) has undertaken to accomplish economic independence at the prophetic state (i.e. Al-Madina). In particular, the study has come across the concept of economic independence, and elaborated upon the policies for accomplishing it on three levels. On the state level, the study elaborated the most prominent features of the political and military status and its ramifications. On the market level, it showed how important it was to establish market and control the transactions taking part in it and their effects; and on the individual level, it clarified the most important economic milestones for the individual and directions for the private sector activity, and demonstrated the concepts of possession and distribution. It ended up with presenting the most important inductive necessary rules for applying economic independence. The study followed the descriptive and inductive methodology through tracking the economic indications and features at Al-Sira resources in order to conclude with basics of economic independence. It concluded with presenting the measures undertaken by the Prophet (Peace be Upon Him) to achieve economic independence at the state, market, and individual levels to end up with economic empowerment, and with few regulations that could be applied at peoples' economic lives. Recommendations were made that researchers undertake more in-depth studies of the economic side of al-Sira, and that states and money holders take advantage of the prophetic economic guidelines and their applications in current life.