منهج الاستدلال بالأدلة النَّقلية على مسائل الاعتقاد عند الإباضية/THE
İbadiliğin itikadi konularda nakli delille istidlal metodu
  1. Tez No: 660235
  2. Yazar: OTHMAN KHALEEL IBRAHIM AHMEDALHUSSEIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ibadis, Methodology, Authenticity, evidence transfer, Epistemology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırma, hem teorik bilimsel bakış açısından, hem de özellikle inanç meseleleri ile ilgili pratik bakış açısından, İbadiyye mezhebinin inanç meseleleri nakli delileri ile çıkarımsal yaklaşımını ele almaktadır. Araştırmanın amacı, inanç meselelerinin üzerindeki İbadiyye görüşünün argüman nakli delilerini gözden geçirip inanç meseleleri ibadiyye üzerindeki nakli delileri ile net bir Çıkarım yöntemi elde etmektir. Bununla birlikte, İbadi sözlü düşüncesinde nakli delilin aldığı yer ve onların yöntemleri, nakli delille sunum yöntemleri analiz ve tanım ile açıklanmaktadır. İbadiler, İslami inançların ilk güvenilir kaynağı olarak argüman nakli delilerinin gerçekliğini kanıtlar, ve insanlar vahiy dışında şeriatı bilmedikleri sürece, nakli delil, kanıtın kaynağıdır ve bununla insanlar ödüllendirilir. Bununla birlikte, İbadilerin inanç meselelerini ortaya çıkarmak için geçerli kanıtı tanımladıkları bir yöntemi vardır; bu nedenle kanıt ve önemdeki kesinti kaçınılmaz bir kaynaktır ve bu yaklaşım, İbadiler tarafından bilgi teorisinde temsil edilir. İbadiye mezhebine göre bilgi teorisi , kendisiyle bu mezhep mensuplarının çıkarımsal yöntemlerinin bilindiği kuralları açıklamaktadır. Öyle ki bu deliller kendisiyle delil getirilen asıl , delil getirmek ve güçlendirme için uygun , tevil edilmesi gerekli olan ya da tevili mümkün değilse reddedilen arasında kısımlara ayrılır. ANAHTAR KELIMELERI: İbadiyye, Metod, Argüman, Nakli delille, Bilgi teoresi.
Özet (Çeviri)
The study theoretically and practically tackles the Ibadis methodology in inference method the evidence transfer on matters of belief. The study reviews the Ibadi position on the authenticity of the evidence transfer on doctrinal matters, Then the Ibadi methodology in the extent of reliance on transference to prove the doctrinal origins, and the amount of space occupied by the transfer evidence in the matters of belief. Then ,It gives a clear and rooted view of the Ibadis methodology of inference by evidence transfer on matters of belief, and explaining the attitude of the in the methods of generating evidences and the extent of reliance, on describing analyzing and studying them. The Ibadis prove the authenticity of evidence transfer as the first reliable source in Islamic beliefs, As long as people did not obtain anything from the knowledge of the law except through revelation, Then the evidence transfer is the origin of the evidence and by it the people are rewarded, Except that the Ibadis have a method through which they determine valid evidence to infer the doctrinal issues, The authenticity of evidence and significance is an inevitable origin, And this approach is represented in the theory of knowledge for Ibadis. The epistemology of the Ibadis represents the cornerstone on which the legal principles are built, Where the evidences is divided between an arguing origin and arguable one, And what must be interpreted or rejected if the interpretation is not possible.