Hematolojik malignite tanısı alan hastalarda lipid parametreleri, parathormon ve 25-OH D vitamini düzeylerinin remisyona girme ve remisyonda kalış süresine katkısının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the contribution of lipid parameters, parathormone and 25-OH vitamin d levels to remission and duration of remission in patients diagnosed with hematological malignancy
  1. Tez No: 729496
  2. Yazar: BİLGE NUR SERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematolojik Malignite, Lipit Profili, D Vitamini, Parathormon, Hematological Malignancy, Lipid Profile, Vitamin D, Parathormone
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Hematolojik Malignite Tanısı Alan Hastalarda Lipid Parametreleri, Parathormon ve 25-OH D Vitamini Düzeylerinin Remisyona Girme ve Remisyonda Kalış Süresine Katkısının Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi Çalışmanın amacı: Üniversitemizde hematolojik malignite tanısı alarak takip edilen hastalarda başvuru anında, lipid parametreleri, parathormon ve 25-OH D vitamini düzeylerinin hastalığın remisyona giriş ve remisyonda kalış süresine etkisinin değerlendirilmesi ve bu parametrelerin hematolojik malignite grupları arasında farklılık gösterip göstermediğini analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne 2014-2020 yılları arasında başvuran; yeni tanı hematolojik maligniteli hastalar alınmıştır. Olgular akut myeloid ve lenfoid lösemiler, kronik myeloproliferatif hastalıklar, kronik lenfoproliferatif hastalıklar, plazma hücre diskrazileri ve myelodisplastik sendromlar olarak beş gruba ayrılarak; bu hastaların başvuru anında bakılan HDL, LDL, trigliserit, total kolesterol, parathormon, 25-OH D vitamini değerleri ile hastalığın tedavi sonrası remisyona giriş ve remisyonda kalış süresine katkısı araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 545 hasta alındı. Çalışmaya alınan hastaların 118'i (%21,7) akut myeloid lösemi, 83'ü (%15,2) akut lenfositik lösemi, 26'sı (%4,8) kronik myeloproliferatif hastalık, 184'ü (%33,8) kronik lenfoproliferatif hastalık, 129'u (%23,7) plazma hücre hastalıkları, 5'i (%0,9) myelodisplastik sendrom tanısı almıştır. Hematolojik malignite tanısı alan hastaların 206'sı (%37,8) kadın, 339'u (%62,2) erkek olup, ortalama yaş 59,90±17,76 yıl olarak saptandı. Çalışmaya alınan hastaların takip süresi 6 yıl olup çalışmaya alınan 545 olgunun 285'i (%52,3) remisyonda, 260'ı (%47,7) nüks kliniğinde olduğu belirlendi. Olguların tanı anından remisyon kabul edilişine kadar geçen süre ortalama 35,99±13,97 gün, kliniği nüks olan olguların remisyona giriş sonrası nüks edene kadar geçen süre ortalama 32,64±23,78 ay olarak saptandı. Kliniği remisyonda olan olguların HDL düzeyi, nüks olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p=0,003). Olguların trigliserit değerleri arasında olguların remisyon ve nüks durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Kliniği nüks olan olguların total kolesterol değerleri, remisyonda olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p=0,037). Kliniklere göre olguların 25-OH D vitamini ve PTH değerleri istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi (p>0,05). Sonuç: Hematolojik malignite tanısı alan hastalarda tanı anında bakılan HDL değerleri 40 mg/dl üzerinde olan kişilerin remisyon süreleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olarak bulundu. Olguların total kolesterol düzeylerine göre remisyon süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Lipid parametreleri hematolojik hastalıkların seyrinde hastalığın prognozunu belirlemede belirteç olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşıldı. Çalışmamızın ileride yapılacak prospektif çok merkezli çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Evaluation of the Contribution of Lipid Parameters, Parathormone and 25-OH Vitamin D Levels to Remission and Duration of Remission in Patients Diagnosed with Hematological Malignancy Purpose of the study: The aim of this study was to evaluate the effects of lipid parameters, parathormone and 25-OH vitamin D levels on admission to remission and the duration of stay in remission in patients diagnosed with hematological malignancy at our university and to analyze whether these parameters differ between hematological malignancies groups. Materials and Methods: Patients with newly diagnosed hematological malignancies who applied to Atatürk University Medical Faculty Research Hospital between 2014-2020 were included the study. The patients were divided into five groups as acute myeloid and lymphoid leukemias, chronic myeloproliferative diseases, chronic lymphoproliferative diseases, plasma cell dyscrasias and myelodysplastic syndromes. HDL, LDL, triglyceride, total cholesterol, parathormone, 25-OH vitamin D values measured at the time of admission of these patients and their contribution to the entry into remission and the duration of stay in remission after treatment were investigated. Results: A total of 545 patients were included in the study, of which 118 (21.7%) had acute myeloid leukemia, 83 (15.2%) acute lymphocytic leukemia, 26 (4.8%) chronic myeloproliferative disease, 184 (33.8%) chronic lymphoproliferative disease, 129 (23.7%) plasma cell diseases, 5 (0.9%) myelodysplastic syndrome. Of the patients diagnosed with hematological malignancy, 206 (37.8%) were female and 339 (62.2%) were male, with a mean age of 59.90±17.76 years. The follow-up period of the patients included in the study was 6 years, and it was determined that 285 (52.3%) of the 545 patients included in the study were in remission and 260 (47.7%) were in the relapse. The mean time from diagnosis to acceptance of remission was found as 35.99±13.97 days, and the mean time to relapse in cases with relapse was 32.64±23.78 months. The HDL level of the patients who in remission was statistically significantly higher than those with relapse (p=0.003). There was no statistically significant difference between the triglyceride values of the patients according to the remission and recurrence status of the patients (p>0.05). Total cholesterol values of patients with relapse were statistically significantly higher than those in remission (p=0.037). There was no statistically significant difference in 25-OH vitamin D and PTH values of the cases according to clinics (p>0.05). Conclusion: In patients diagnosed with hematological malignancy, the remission duration of patients with HDL values above 40 mg/dl at the time of diagnosis was statistically significantly higher. A statistically significant difference was found between the remission periods of the patients according to their total cholesterol levels. It has been concluded that lipid parameters can be used as a marker in determining the prognosis of the disease in the course of hematological diseases. It is thought that our study will shed light on future prospective multicenter studies.