Sabit ortodontik tedavi gören hastalarda farklı fırça tiplerinin ağız hijyenine etkisinin periodontal ve mikrobiyolojik yönden incelenmesi
Microbiological and periodontal assessment of oral hygiene effectiveness of different types of brushes in patients with fixed orthodontic appliances
- Tez No: 729497
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN CAMCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız hijyeni, Plak temizliği, Gingivitis, Ortodontik tedavi gören hastalar, Elektrikli diş fırçası, Oral hygiene, Plaque reduction, Gingivitis, Orthodontic patients, Power toothbrush
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sabit ortodontik tedavi gören hastalarda manuel ve akıllı fırçaların etkinliğini periodontal indeksler ve tükürükteki bakteri içeriği açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sabit ortodontik tedavi gören 40 hasta (20 kadın, 20 erkek; yaş aralığı 12-18) dahil edilmiştir. Hastalar rastgele 1:1 oranında kapalı zarf tekniği kullanılarak iki gruba ayrılmıştır: Grup 1: Manuel ortodontik fırça (Oral-B Ortho Brush), Grup 2: Akıllı diş fırçası (Oral-B Genius 8900). Tüm katılımcılara aynı diş macunu verilmiştir (Colgate Triple Action). Her katılımcı için fırçalama prosedürü hem sözel olarak hem görsel olarak video izlettirilerek ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Çalışmanın başlangıcında (T0), 6. haftasında (T1) ve 12. haftasında (T2) hem alt hem de üst ark için plak, gingival ve sondlamada kanama indeks skorlamaları kaydedilmiştir. Ayrıca T0, T1 ve T2 zamanlarında toplanan tükürük örneklerinde gerçek zamanlı PCR analizi ile S. mutans, L. casei ve P. gingivalis bakterilerinin sayıları belirlenmiştir. Gruplar arası verileri karşılaştırmak için Mann-Whitney U testi ve Student t testi, her grup için farklı zaman aralıklarındaki verileri karşılaştırmak için tek yönlü ANOVA ve Friedman testleri kullanılmıştır. Bulgular: Grup 1'in T1 ve T2 zaman noktalarındaki plak indeks değerlerinin Grup 2'ye göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Her iki grubun gingival indeks ve sondlamada kanama skorlarının tüm zaman noktalarında benzer olduğu bulunmuştur. Grup 2'de T0 ve T2 zaman noktalarında daha fazla sayıda S. mutans bulunurken, T1'de gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Her üç zaman noktasında gruplar arasında L. casei seviyelerinde anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Grup 2'de T1 ve T2 zaman noktalarında T0'a göre daha az sayıda L. casei tespit edilmiştir. Her iki grubun P. gingivalis seviyelerinin T0 ve T2 zaman noktalarında benzer olduğu bulunmuştur. Sonuç: Akıllı fırçanın manuel fırçaya göre plak temizliğinde daha etkili olduğu bulunmuştur. Gingival indeks skorları plak indeks skorları arasında net bir korelasyon gözlenmemiştir. Tükürükteki bazı bakterilerin sayısı ile fırça tipi arasında net bir ilişki olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to compare the efficacy of manual and interactive power brushes in orthodontic patients by assessing periodontal indexes and bacterial content of saliva samples. Materials and Methods: Forty patients (20 females, 20 males; age range 12-18) with fixed orthodontic appliances were included in the study. The patients were randomly divided into two groups in a 1:1 ratio using sealed envelopes: group 1: Manual brush (Oral-B Ortho Brush), group 2: interactive power toothbrush (Oral-B Genius 8900). All participants were given the same toothpaste (Colgate Triple Action). The brushing procedure for each patient was described in detail, both orally and visually, utilizing a video demonstration. Plaque index, gingival index and bleeding on probing scores were recorded for both the lower and upper arches at the beginning of the study (T0), 6th week (T1), and 12th week (T2). In addition, the numbers of S. mutans, L. casei, and P. gingivalis bacteria were determined using a Real time PCR analysis in saliva samples collected at T0, T1, and T2 times. Mann-Whitney U test and Student's t test were used to compare data between the groups, and one-way ANOVA and Friedman tests were used to compare data from different time intervals for each group. Results: The plaque index values of Group 1's at T1 and T2 time points were higher than the the Group 2's values at the same time points. The gingival index and bleeding on probing scores of both groups were similar at T0, T1 and T2 times. While Group 2 had a larger number of salivary S. mutans at T0 and T2, there was no significant difference between the groups at T1. In all three time points, there was no significant difference in salivary L. casei levels between the groups. In Group 2, T1 and T2 time points had less number of L.casei compared to T0 time point. P. gingivalis levels of both groups were similar at T0 and T2 time points. Conclusions: The interactive power brush was more effective at removing plaque than the manual brush. The results of the gingival index, on the other hand, did not reflect the plaque scores. The number of certain salivary bacteria and brush type did not appear to have a clear relationship.