Derin gluteal ağrı sendromunda graston tekniği etkinliğinin elastografi yöntemi ile incelenmesi
Graston technique in deep gluteal pain syndrome efficiency with elastography method examination
  1. Tez No: 729503
  2. Yazar: ZİYACAN ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BİÇKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: derin gluteal ağrı sendromu, graston, miyofasyal gevşeme, lateral myofasyal hat, sonoelastografi, deep gluteal pain syndrome, graston, myofascial relaxation, lateral myofascial line, sonoelastography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Derin gluteal ağrı sendromu, kalça posteriorunda ağrı, dizestezi ile karakterize, siyatik sinirin diskojenik olmayan tuzaklanmasıdır. Graston tekniği, enstrüman ile yapılan bir yumuşak doku mobilizasyon tekniğidir. Bu çalışmanın amacı, derin gluteal sendromlu hastalarda graston tekniğinin ağrı, özürlülük ve yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmaktır. Randomize kontrollü çalışmaya, 3 aydan uzun süreli kalça ağrısı ile FTR polikliniğine başvuran ve derin gluteal ağrı sendromu tanısı konan 18 hasta dâhil edildi (Etik kurul: 2019.308.IRB1.052, ClinicalTrials. gov: NCT04387877). Radikülopati, lenfödem, lipoödem, malignite ve aktif enfeksiyon ile omurga ve alt ekstremite cerrahi geçirenler alınmadı. Hastalar, graston (n=9) ve sham (n=9) grubu olarak randomize edilerek gluteal bölge, lateral ve posterior fasya hattı boyunca toplam 12 seans uygulandı. Her iki gruba dinamik lomber stabilizasyon, kalça çevresi kuvvetlendirme ve fleksibilite egzersizleri yaptırıldı. Tedaviden önce ve sonrasında ağrı ölçeği görsel analog skala (VAS), Oswestry özürlülük indeksi (OI) ve Nottingham sağlık profili (NSP) uygulandı, sonoelastografi ile tensor fasya lata kası ve iliotibial bantta shear dalga hızı (m/sn) ve young modulus (kPa) ölçüldü. Veri analizinde; gruplar arası fark için Mann-Whitney U Testi, tedavi öncesi-sonrası fark için Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanıldı. Hastaların ortanca yaşı 46,5 yıl, yakınma süresi 12 ay, başlangıç VAS 6 idi. Graston ve sham grupları cinsiyet, yaş ve yakınma süreleri benzerdi. Tedavi sonrası VAS düzelme her iki grupta saptanırken, NSP ağrı değerinde azalma sham grubunda ,OI'te azalma sadece graston grubunda gözlendi ancak gruplar arası farkların karşılaştırılmasında anlamlı fark saptanmadı. Tedavi sonrası shear dalga hız ve kuvveti TFL kası hariç değişmedi. Derin gluteal ağrı tedavisinde, egzersiz programına eklenen Graston tekniğinin, ağrı kontrolü ve yaşam kalitesi açısından sham uygulamaya üstünlüğü görülmemiştir. Benzer sonuçların, hafif dokunmanın dahi fasya aracılığı ile etkili olabileceği veya plasebo etkisi ile açıklanabileceği düşünülmüştür. Çalışmanın güçlü yanı randomize kontrollü çift kör olması; zayıf yönü ise hasta sayısının az olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Deep gluteal pain syndrome is a non-discogenic entrapment of the sciatic nerve, characterized by pain in the posterior of the hip, and dysesthesia. Graston technique is an instrumented soft tissue mobilization technique. The aim of this study is to investigate the effect of graston technique on pain, disability and quality of life in patients with deep gluteal syndrome. Eighteen patients admitted to the FTR outpatient clinic with hip pain lasting longer than 3 months and diagnosed with deep gluteal pain syndrome were included in the randomized controlled study (Ethics committee: 2019.308.IRB1.052, ClinicalTrials. gov: NCT04387877). Those who underwent spine and lower extremity surgery with radiculopathy, lymphedema/lipoedema malignancy and active infection were excluded. The patients were randomized as graston (n=9) and sham (n=9) groups, and a total of 12 sessions were applied along the gluteal region, lateral and posterior fascia line. Dynamic lumbar stabilization, hip circumference strengthening and flexibility exercises were performed in both groups. Pre- and post-treatment pain scale visual analog scale (VAS), Oswestry disability index (OI) and Nottingham health profile (NSP) were applied, shear wave velocity (m/s) and young modulus (kPa) in the tensor fascia lata muscle and iliotibial band by sonoelastography. ) was measured. In data analysis; Mann-Whitney U Test was used for the difference between groups, and Wilcoxon signed-rank test was used for the difference before and after treatment. The median age of the patients was 46.5 years, the duration of the complaint was 12 months, and the initial VAS was 6 years. Graston and sham groups were similar in gender, age and duration of complaints. Improvement in VAS after treatment was detected in both groups, NSP pain value decreased in the sham group while a decrease in OI was observed only in the graston group but there was no significant difference when comparing the differences between the groups. It was an approximation of the speed of the post-shear wave and TFL. In the treatment of deep gluteal pain, the Graston technique added to the exercise program was not superior to sham practice in terms of pain control and quality of life. Similarly, it has come beforehand that light touch can be perfectly explained by fascia or placebo effect. The strength of the study was randomized double-blind; weak side patient side.