Lipocalin-2 (NGAL) düzeyinin endometriyum kanserindeki tanısal değeri
Diagnostic value of lipocalin-2 (NGAL) level in endometrium cancer
  1. Tez No: 729504
  2. Yazar: MEHMET ZEKİ TÜRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÇORAKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: endometriyum kanseri, lipocalin-2, NGAL, biyokimyasal belirteç, endometrium cancer, lipocalin-2, NGAL, biomarker
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Endometriyum kanseri tanısı alan hastalarda lipocalin-2(NGAL)'nin endometriyum kanserindeki tanısal değerini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2021 yılında kliniğimize başvuran 56 endometriyum kanseri hastası ile benign nedenlerle histerektomi operasyonu olan 48 kontrol kohortu üzerinde prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Hastaların yataklı serviste tetkik ve tedavi sırasında rutin alınan kan panelinden, hastanın rızası ile 3 cc kan alınıp serum lipocalin-2(NGAL) değeri çalışıldı. Hasta sonuçları ng/ml cinsinden hesaplandı. Çalışma ve kontrol grubundaki hastaların yaş,VKİ, sistemik hastalık, gravide, parite gibi klinik verileri ve hasta grubunun Nucleus veri tabanındaki patoloji raporları not edildi. Gruplar arasındaki farklılıklar T test ve Mann-whitney U test ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda serum lipocalin-2(NGAL) ile hastalarımızın klinikopatolojik verileri karşılaştırıldığında istatiksel açıdan anlamlı bir sonuç elde edilememiştir. Sonuç: Hasta grubunun patolojik özellikleri ile serum lipocalin-2(NGAL) düzeyleri karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı olmamakla birlikte, kötü prognoz gösteren durumlarda ve artmış VKİ durumlarında, serum lipocalin-2(NGAL) düzeylerinin göreceli olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Preoperatif dönemde serum lipocalin2(NGAL) düzeylerinin ölçülmesinin endometriyum kanserinde prognostik durumu öngörmede faydalı olabileceği ama lipocalin-2(NGAL) değerinin endometriyum kanseri için tanısal veya prognostik faktör olarak değerlendirilmesi için daha yüksek sayıda hasta grubu ile daha fazla çalışmaya gerek olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aim to determine the dianostic value of serum lipocalin-2(NGAL) in patients with endometrial cancer. Material and Method: This study covers 56 endometrial cancer patients who applied to our clinic in 2021 and 48 control cohorts of patients underwent hysterectomy for benign reasons. With the consent of the patients, the serum lipocalin-2 (NGAL) values were studied with 3 cc of blood which was routinely taken during the examination and treatment in the inpatient service. The results in blood panel were calculated in unit of ng/ml. Clinical data such as age, BMI, systemic disease, gravity and parity of the patients in the study and control groups and the pathology reports of the patient group in the Nucleus database were noted. Differences between groups were compared with T test and Mann-Whitney U test Findings: There were no statistically significant results obtained as the clinicopathological data was compared Results: As the pathological characteristics of the patient group and serum lipocalin-2 (NGAL) levels were compared, it was found that the serum lipocalin-2 (NGAL) levels were relatively higher in cases with poor prognosis and increased BMI, but yet it was not found to be statistically significant. During preoperative period, measured serum lipocalin2 levels in endometrial cancer patients are beneficial for prognostic evaluation. However, in order to lipocalin-2 values to be taken into account as a diagnostic and prognostic factor for endometrial cancer, further studies are required with larger population of patient.