Görsel iletişim tasarım açısından Türk sineması afişlerinin incelenmesi: 1980'lerden günümüze film afişleri
Visual communication in terms of design examination of Turkish cinema posters: Movie posters from the 1980s to the present
- Tez No: 729583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Afiş, Film Afişleri, Türk Sineması, Grafik Tasarım, Posters, Film Posters, Turkish Cinema, Graphic Design
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada 1980-2020 yılları arası Türk Sineması'nda yapılan film afişlerinin 40 yıllık dönem içerisinde gelişim süreçleri incelenmiştir. Afiş tasarımları bir iletişim aracı olarak gelişen teknoloji karşısında yeni unsurlarla karşımıza çıkmaktadır. Geleneksel çalışmalardan günümüze hızla gelişen iletişim ve bilişim çağının yeni teknolojileri, afiş çalışmalarına da yansımış, teknolojik unsurların altyapısını hazırladığı gözlenmiştir. Bu çalışmada grafik tasarımı açısından film afişleri tasarımlarının Türk Sinemasında yarım asıra yakın gelişim ve değişim süreci incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada film afişleri, dönemlerine göre, en çok bilinen Türk filmi afişlerinden seçilmiştir. Dönemler içerisinde birbiriyle bağlantılı kültürel ve görsel ögeler içerdikleri görülmüştür. Görsel ilkeler bakımından afişlerde, uyum, bütünlük, oran ve kontrast gibi unsurlar dikkate alınmıştır. Sosyo-kültürel ve filmde bahsedilen bireylerin değişimleri psikolojik açıdan incelenmeye çalışılmıştır. Kentin yüceltilmesi, köyden kente geçiş, nostalji, bireyin iç dünyası gibi konular dönem afişlerine yansımıştır. Bir afişin izleyici tarafından algılanabilmesi için görsel içerikler gerekmektedir. İzleyiciye, bilgisi olmadığı bir filmin konusu ve içeriği hakkında merak uyandırarak ulaşılması istenen hedefe yönelik bilgiler paylaşılmalıdır. Geçmişin geleneksel tasarımı, günümüzde yerini dijital dünyaya bırakmıştır. Böylelikle zamanla, emek harcanan vakit ve tasarım dilinde değişimler meydana gelmiştir. Fotoğraf sanatı afişte en önemli unsurlardan olmaktadır. Fotoğraf, tasarım yazılımları ile birleştiğinde hem kullanım alanlarını çoğaltmış hem de tasarımın var olan varyasyonlarını arttırmıştır. Seçkin filmler arasından“Züğürt Ağa”,“Muhsin Bey”,“Anayurt Oteli”,“Eşkıya”,“Tabutta Rövaşata”,“Gemide”,“Vizontele”,“Hokkabaz”ve“Nuh Tepesi”film afişleri görsel iletişim tasarımı açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research article, the change and development processes of Turkish Film posters in 40 years between 1980-2020 were examined. With the advancing technology, poster designs appear with its elements as a new communication tool. The new technologies of the communication age, which have developed rapidly from traditional studies to the present, have also been reflected in poster works, and it is seen that these technological elements have prepared the posters infrastructure. In this context, the half-century development process of movie poster designs in Turkish Cinema was examined by graphic design understanding. In the study, it was selected the most well-known and popular posters of Turkish films published during the years mentioned above. The predominant factor of selecting these movie posters, which were examined in the research article, was that they had cultural and visual elements related to each other in the periods. In terms of visual principles, elements such as harmony, integrity, proportion and contrast were taken into account in the posters. The socio-cultural and the changes of the individuals mentioned in the film have been tried to be examined from a psychological point of view. Topics such as the glorification of the city, the transition from the village to the city, nostalgia, the inner world of the individual were reflected in the posters of the period. Visual content is required for a poster to be perceived by the audience. The audience should be informed about the subject and content of a movie that they have no knowledge of, and should be shared with the target-oriented information that is desired to be achieved. The traditional design of the past has left its place to the digital world today. Thus, over time, changes have occurred in the time spent and the language of design. The art of photography is one of the most important elements in the poster. When photography is combined with design software, it has both increased its usage areas and increased the existing variations of the design. Among the outstanding films, the movie posters of“Züğürt Ağa”,“Muhsin Bey”,“Anayurt Oteli”,“Eşkıya”,“Tabutta Rövaşata”,“Gemide”,“Vizontele”,“Hokkabaz”and“Nuh Tepesi”were evaluated in terms of visual communication design.