Hipospadias cerrahisi geçirmiş çocuklarda duygusal ve davranışsal sorunlar, somatik belirtiler ve irritabilite şiddetinin incelenmesi
Behavioral problems, somatic symptoms and irritability levels in children with hypospadias surgery
- Tez No: 729598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Davranım sorunları, Hipospadias, Psikososyal, Penil Algı, Anxiety, Behavioral problems, Depression, Hypospadias, Psychosocial, Penile Perception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı hipospadias operasyonunun ve operasyonun geçirildiği yaşın duygusal ve davranışsal sorunlar, somatik belirtiler ve irritabilite şiddeti üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Olgu grubu hipospadias nedeniyle ameliyat edilmiş 12-17 yaş 70 ergenden oluşmaktadır. Olgu grubu 2 yaşından önce ve sonra operasyon geçirenler olarak iki alt gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu 12-17 yaş 70 ergenden oluşmaktadır. Katılımcılara Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği-Yenilenmiş Formu, Duygusal Reaktivite İndeksi, Düzey 2 Bedensel Belirtiler Ölçeği, Penil Algı Skoru Ölçeği, Güçler ve Güçlükler Anketi ve Penil Algı Skoru Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizi için tek yönlü varyans analizi, Mann-Whitney U, Ki kare , Friedman, Wilcoxon işaretli sıralar testi ve doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Olgu grubunun depresif, panik, ayrılık anksiyetesi, bedensel belirti ve sosyal fobi düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşük bulunmuştur. GGA ile DRİ puanları için her iki grup arasında anlamlı fark görülmemiştir. İki yaş üzeri operasyon geçiren grup iki yaş altında operasyon geçiren gruba göre daha yüksek obsesif kompulsif belirti seviyesi göstermiştir. Anksiyete, depresyon, bedensel yakınmalar, irritabilite, davranış sorunları ve PAS açısından olgu grubunun iki alt grubu arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ergenlerin veya ailelerinin PAS'nun opere edilme yaşından etkilenmediği görülmüştür. Cerrahların PAS'unu daha olumlu değerlendirdiği saptanmıştır. Sonuç: Kontrol grubu ile olgu grubu arasında ruhsal ve davranışsal sorunlar açısından fark bulunmuştur. Çalışma ergen örneklem üzerinde yapılmıştır. Yetişkinlerle yapılacak çalışmalar önemlidir. İki yaş üzeri geçirilen operasyonların obsesif kompulsif yakınmalarla ilişkisi vardır. Ergenler ve ailelerin doldurduğu PAS karşılaştırmalarına göre kozmetik sonucun opere edilme yaşından etkilenmediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the effect of hypospadias operation and the operation age on emotional and behavioral problems, somatic symptoms and severity of irritability. Method: 70 hypospadias case group and 70 control group were included in our study. The case group was divided into two subgroups according to the operation age. RCADS, ARI, Level 2 Somatic Symptom Scale, PPS and SDQ were administered to the participants. Spss 23.0 is used for data analysis. Results: The depressive, panic, separation anxiety, somatic symptoms and social phobia levels of the case group were found to be significantly lower than the control group. There was no significant difference between the case and control group for the SDQ and the ARI scores. The group that underwent surgery over the age of two years showed a significantly higher level of obsessive-compulsive symptoms than the group that underwent surgery under the age of two. There was no significant difference between the two subgroups of the case group in terms of anxiety, depression, somatic complaints, irritability, behavioral problems and PPS. PPS of the adolescents or their families were not affected by the operation age. There was no significant difference between the PPS of families and children, but surgeons evaluated PPS more positively than both. Conclusion: A difference was found between the control group and the case group for mental and behavioral problems. Operations over the age of two were associated with obsessive compulsive complaints. The cosmetic result is not affected by the operation age