Karşılaştırmalı edebiyat bağlamında mektuplaşmaların yazarların edebi kimliklerine etkisi
The effect of comparative literature in terms of correspondence on writers literal identity
- Tez No: 729608
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE AKYILDIZ ERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mektup, Karşılaştırmalı Edebiyat, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, Savaş Sonrası Alman Edebiyatı, Letter, Comparative Literature, Republic Period Turkish Literature, Postwar German Literature
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışma, yazarların özel mektuplarının edebi yaşantılarına etkisini incelemektedir. İki dünya savaşı döneminde mektuplaşan Zweig çifti ve savaş sonrası Alman edebiyatı ile Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatından seçilmiş yazarların özel mektupları, biyografileriyle harmanlanarak analiz edilmiştir. Stefan Zweig ile Friderike Maria Zweig'ın mektuplaşmaları (Wenn einen Augenblick die Wolken weichen), Paul Celan ile Ingeborg Bachmann'ın mektuplaşmaları (Herzzeit) ile Halit Özdemir Asaf Arun'un Sabahat Selma Tezakın'a mektupları (Sana Mektuplar) ve Ahmed Arif'in Leyla Erbil'e mektupları (Leylim Leylim) karşılaştırmalı edebiyat bağlamında incelenmiştir. Altı bölümden oluşan bu çalışmada kuramsal çerçeve çizildikten sonra her bir yazar ve mektuplaşma ile ilgili analiz ve yorumlar mevcuttur. Çalışmanın sonunda ise ortak değerlendirme ile mektuplaşmalar arasında oluşturulan kodlamaların farklılıkları ile benzerlikleri tespit edilmiş, elde edilen veriler karşılaştırmalı edebiyat bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of private letters written by authors on their literary lives. In this study, the determined authors' private letters which are selected from Republic Period Turkish Literature and Postwar German Literature are analyzed as combining with the biographies of the authors. The private letters' written by Stefan Zweig and Friderike Maria Zweig (Wenn einen Augenblick die Wolken weichen); Paul Celan and Ingeborg Bachmann (Herzzeit); and the private letters written by Halit Özdemir Asaf Arun to Sabahat Selma Tezakın (Sana Mektuplar); and the private letters written by Ahmed Arif to Leyla Erbil (Leylim Leylim) are examined in terms of comparative literature. In this study which consists of six sections, after determining the academic framework, there is an analysis and comments on each one of the authors and their private letters. At the end of the study, the differences and similarities between the codes determined from the private letters are indicated via joint evaluation, and the data collected from this study is evaluated in terms of comparative literature.