Türkiye ve Almanya'daki sınıf öğretmeni yetiştirme programlarının karşılaştırılması
The comparison of primary teaching programs in Turkey and Germany
- Tez No: 729609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN ARSLAN CANSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Karşılaştırmalı Eğitim, Sınıf Öğretmeni Yetiştirme Programları, Türkiye, Comparative Education, Germany, Primary School Teacher Training Programs, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de ve Almanya'da uygulanmakta olan sınıf öğretmeni yetiştirme programlarını karşılaştırmaktır. Bu bağlamda Türkiye ve Almanya'da uygulanmakta olan sınıf öğretmeni yetiştirme programlarının benzerlik ve farklılıkları ortaya konularak, alanyazına çeşitli perspektifler kazandırılmaya çalışılmıştır. Çalışmada karşılaştırmalı eğitim araştırmalarında kullanılan yatay ve tanımlayıcı yaklaşımlardan faydalanılmıştır. Çalışma kapsamında her iki ülkedeki sınıf öğretmeni yetiştirmekten sorumlu olan kurumlar; amaçları, verdikleri eğitimlerin süre ve düzeyleri, giriş koşulları, ders içerikleri ve öğretmenlik uygulamaları çerçevesinde incelenmiştir. Bunun için Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bulunan 'Duisburg-Essen Üniversitesi İlkokul Öğretmenliği' programı ile Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan 'Ege Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği' programı karşılaştırılmıştır. Araştırmada veriler“doküman analizi”yöntemiyle analiz edilmiştir. Verilerin elde edilmesinde iki ülkenin ulusal ve uluslararası veri tabanları, yazılı kaynaklar, resmi kurumların ve araştırmaya söz konusu kurumların web siteleri kullanılmıştır. Karşılaştırma sonucunda ülkeler arasında benzerlikler ve farklılıklar olduğu saptanmıştır. Amaçların çoğunlukla benzer olmakla birlikte Türkiye'de milli değerlere önem verildiği görülmüştür. Eğitim süresi Almanya'da 5 yıl; Türkiye'de 4 yıldır. Üniversiteye girişte Almanya'da 'Abitur-Yükseköğretim Olgunluk Belgesi', Türkiye'de ulusal bir 'Üniversite giriş sınavı' olduğu belirlenmiştir. Almanya'da eğitimin üç alan üzerine yapılandırıldığı görülmüştür. Türkiye'de genel kültür ve meslek bilgisi dersleri; Almanya'da ise konu alanı eğitimi dersleri daha ağırlıktadır. Öğretmenlik uygulamalarının ise Almanya'da Türkiye'den daha fazla olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the primary school teacher training programs implemented in Turkey and Germany. In this context, it has been tried to bring various perspectives to the literature by revealing the similarities and differences of the primary school teacher training programs implemented in both countries. Horizontal and descriptive approaches used in comparative education research were used in the study. Within the scope of the study, the institutions responsible for training teachers for primary education in both countries; were examined within the framework of their aims, duration and levels of the education they provided, entry conditions, course contents and teaching practices. For this purpose, the 'Duisburg-Essen University Primary School Teaching' program in Germany's North Rhine-Westphalia state and the 'Ege University Classroom Teaching' program in Turkey's Aegean Region were compared. The data were analyzed with the“document analysis”method in research. In order to obtain the data, national and international databases of the two countries, written sources, official institutions and the websites of the institutions in question were used. As a result of the comparison, it has been determined that there are similarities and differences between countries. Although the aims are mostly similar, it has been seen that national values are given importance in Turkey. The education period is 5 years in Germany; 4 years in Turkey. It has been determined that there is an 'Abitur-Higher Education Maturity Certificate' in Germany and a national 'University Entrance Examination' in Turkey. It has been observed that education in Germany is structured on three areas. General culture and vocational knowledge courses in Turkey; In Germany, on the other hand, subject area education courses are more dominant. It has been determined that teaching practices are higher in Germany than in Turkey. In the framework of the results obtained, some suggestions are presented.