The Reflection of feminism in Turkey in three feminist journals
Türkiye'de feminizm 3 feminist dergideki yansıması
- Tez No: 72961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, ataerkillik, toplumsal cinsiyet, kadın hareketi, aile, ayrımcılık, içerik analizi. vı, Feminism, patriarchy, gender, women's movement, family, separatism, content analysis. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz TÜRKİYE'DE FEMİNİZMİN 3 FEMINIST DERGİDEKİ YANSIMASI Tantekin, Feyza Yüksek lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yıldız ECEVİT Temmuz 1998, 132 sayfa Feminizm, dünyada son 150 yıldır tartışılan en popüler kavramlardan biridir. 1920'lerden sonra düşüşe geçen feminist hareket, dünyada, 1960'lardan sonra yeniden gündeme gelmeye başladı. Feminizmin Batı'da yeniden işlenişine paralel olarak, 1980'lerde feminizm, Türkiye'deki insanları da etkilemeye başladı. Bu çalışma, 1980'den sonra, Türkiye'deki feminist hareketi ele almaktadır. Bu çalışma için, Türkiye'de yayımlanan üç feminist dergi, içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bu dergiler: Feminist, Sosyalist Feminist Kaktüs ve Pazartesi 'dir. Adı geçen dergilerin seçimindeki temel, bu dergilerin yayımcılarının ve yazarlarının, feminist harekette belirli bir dönem için önemli rol oynamış olmalarıdır. Bu çalışmanın amacı, Türk Feminist Hareketi'nde, yukarıda belirtilen dönemde tartışılmış olan konuları ortaya çıkarmak ve özelliklerini değerlendirmektir. Bu tez, Türkiye'deki feminist hareket ile Batı'daki feminist hareketin, ortak özellikler göstermekle birlikte, Türkiye'deki feminist hareketin kendine özel vasıfları olduğunu göstermektedir. Türkiye'de bazı geleneklerin ve değerlerin güçlülüğü, feminist söyleme kısıtlamalar getirmektedir.Türkiye'de sivil toplum oluşmasında feminist hareketin önemli bir rolü olmakla birlikte, feministler bütünüyle devlet politikalarından bağımsız hareket etmemektedirler. Ayrıca, Türkiye'de bu hareket, öncülük eden kişilerin üniversite mezunu, profesyonel nitelikleri olan, birden fazla dil konuşan kadınlar olması nedeni ile elit bir profile de sahiptir. Buna ek olarak, Türkiye bağlamında, Batı'da olduğu gibi katı farkları temsil etmeyen, dört temel fraksiyon gözlenmektedir. Bu dönemi, feminist eylemlerin azalma eğilimi gösterdiği 1990 'dan sonra, kurumsallaşma takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE REFLECTION OF FEMINISM IN TURKEY IN THREE FEMINIST JOURNALS Tantekin, Feyza M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yıldız ECEVİT July 1998, 132 pages Feminism is one of the most popular concepts discussed throughout the World in the last 150 years. Feminist movement that fell into decline after 1920s, again came to the fore in the 1960s in the World. Parallel to the resurgence of the feminism in the West, feminism also influenced people in Turkey in the 1980s. This study deals with the feminist movement in Turkey after 1980. For this study, three feminist journals published in Turkey were analyzed through content analysis. These journals are; Feminist (Feminist), Sosyalist Feminist Cactus (Socialist Feminist Cactus) and Pazartesi (Monday). The selection of these journals was based on the fact that publishers and the writers of the journals played leading roles in the feminist movement in that specific period. The aim of this study is to figure out the issues which were discussed in this period of Turkish feminist movement and also to evaluate its characteristics. This thesis shows that although there are common features between the feminist movement in Turkey and in the West, Turkish feminist movement 111has its own peculiarities. The strength of certain traditions and values in Turkey puts limits to feminist discourse. Although feminist movement seems to have an important place in the formation of civil society in Turkey, it is not totally autonomous from the policies of the state. Also the movement in Turkey had an elitist profile as the leading women are mostly university graduates with professional qualifications and can speak more than one language. Additionally, in the Turkish context, we can only observe four main fractions in the movement, which do not represent very rigid differences as in the West. This period led into an institutionalization in the feminist movement, especially after 1990 when the number of feminist activities show a tendency to fall.