A Var analysis of monetary policy in Turkey
Türkiye'de para politikası: Bir VAR analizi
- Tez No: 72960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Politikası, VAR, Türkiye, Monetary Policy, Vector Autoregression, Turkey 111
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada Türkiye' de para politikası bir vektör otoregressif model çerçevesinde incelenmiştir. Bankalararası para piyasasındaki faiz oranı, kamu iç borçlanma ihalelerinde gerçekleşen faiz oranı ve Türk Lirası' nın bir Amerikan doları ve bir buçuk Alman markından oluşan döviz kuru sepeti karşısında değer kaybı arasındaki dinamik ilişkiler nedensellik sınamaları, itki tepki incelemesi, tahmin hatası ayrıştırması yöntemleri kullanılarak araştırılmıştır. Bulgular, üçü arasında para politikasında kullanılabilecek kısa dönemli etkileşimler olduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, monetary policy in Turkey is analyzed within a vector autoregressive framework. Dynamic interrelations among the interest rate in the interbank money market, the interest rate on domestic borrowing auctions and the devaluation rate of the Turkish Lira, (TL), against the exchange rate basket of 1*USD+1.5*DM are investigated by use of non-causality tests, impulse response analysis and forecast error variance decomposition. Empirical results point to the fact that there are stable short term interactions among the three which can be exploited for monetary policy purposes.