Eartquake and social change: The Case of Dinar
Deprem ve sosyal değişimi: Dinar örneği
- Tez No: 72962
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Deprem, sosyal değişim, geçici yer değiştirme, göç, afet konutu, afet yönetimi, modernite vı, Earthquake, social change, temporary displacement, migration, disaster housing, disaster management, modernity IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
öz DEPREM VE SOSYAL DEĞİŞİM: DİNAR ÖRNEĞİ BALTA, Evren MS., Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Bahattin Akşit Eylül 1998, 156 sayfa Bu çalışmanın temel sorusu, küçük bir kent toplumunda doğal bir afetin sosyal ağlan nasıl etkilediğim araştırmaktır. Diğer bir deyişle, bir toplumu oluşturan sosyal ağların“doğal”bir afetle nasıl zarar gördüğü ve afet sonrası nasıl yeniden oluşturulduğu incelenmeye çalışılmıştır. Bu anlamda bu çalışma dikkatim doğal afetlerden en yaygın etkilenen sosyal mekan olan toplum üzerinde afetlerin etkisine yoğunlaştırmaktadır. Bu çalışmaya temel olan veriler, Dinar depreminden 16 ay sonra eğitimli anketörler tarafindan yapılandırılmış bir anket kullanılarak toplanmıştır. Anket uygulamasının yanısıra yirmibeş tane derinlemesine mülakat da gerçekleştirilmiştir. Afet yönetimi hakkındaki tutumlar; afetlere karşı hazırlıklı olma, önlem alma, kamu kurumlarından beklentiler, deprem beklentisi ve deprem endişesi gibi sorular temelinde incelenmiştir. İş yaşamındaki değişimler, sosyal yaşantının niteliği ve geçici yer değiştirme olguları Dinar toplumunun sosyo-ekononük durumundakiolası etkileri değerlendirmek amacıyla incelenmiştir. Yaşanılan konutlar, komşuluk, belediye ve kamu hizmetleri hakkındaki görüşler de ayrıca incelenmiştir. Bunun yanısıra, bu çalışmada deprem sonrası politik ve siyasi tutumdaki değişiklikler, toplum katılımı, yardımların dağıtılması, deprem sonrası dayanışma örûntüleri ve Dinar toplumunun modernlik algısı gibi konulara da yer verilmiştir. Bu çalışmaya konu olan veriler göstermiştir ki, afetlerin içinde vuku bulduğu topluluk üzerinde pekçok etkisi vardır. Bu etkiler gelir kaybından, ailenin bölünmesine yol açan göçlere dek uzanmaktadır. Afetlerle birlikte topluluk üyeleri arasındaki sosyal ağlar zarar görmektedir. Deprem Dinar toplumunun yaşam çevresini değiştirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EARTHQUAKE AND SOCIAL CHANGE: THE CASE OF DİNAR Baba, Evren MS., Department of Sociology Supervisor: Prof Dr. Bahattin Akşit September 1998, 156 Pages The main question of this study is the analysis of the impact of a“natural”disaster on social webs of a small urban community. In other words, how social webs constituting a community are damaged by a“natural”disaster and how social webs are reconstructed after a“natural”disaster are analyzed. Therefore, the present study focuses on the effects of the earthquake on community, the social space so commonly affected during“natural”disasters. Data was collected 16 months after the earthquake by trained interviewers using a structured questionnaire. In addition, to the application of the questionnaire, twenty five in-depth interviews were carried out in Dinar. Attitudes about disaster management are examined by questions about preparedness, mitigation, expectations from public agencies, anticipation and fear of another earthquake. Changes in labor market, quality of social life and temporary displacement are 111examined in order to evaluate possible impacts on socio-economic situation of the community. Views on currently inhabited houses, neighborhoods, municipal and public services are also examined. In addition, the study also focuses on the following issues; changes in religious and political behavior after the earthquake, community participation in earthquake hazard mitigation, distribution of aid, solidarity patterns during and after the earthquake and modernity perception of Dinar community. The findings of the relevant data have shown that there are many effects posed by disasters ranging from income losses occuring with regard to homes and to population movements causing seperation of the family. Communities are affected by destruction of social networks among community members. The living environment of Dinar community has changed.