Aile hekimliğinde süreklilik aile hekimleri için ne kadar önemli: Edirne örneği
How important is continuity in family medicine for family physicians: Edirne sample
- Tez No: 729691
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, aile hekimi, bakımda süreklilik, Hizmet Verenin Süreklilik İndeksi, Family medicine, family physician, continuity of care, Provider Continuity Index
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmamızda Edirne il merkezindeki ASM'lerde çalışan aile hekimlerinin bakımda süreklilikle ilgili bilgi, tutum ve davranışlarını ölçmek; sürekliliğe ne kadar önem verdiklerini öğrenmek ve disiplinin temel ilkelerinden biri olması sebebiyle bu konuda farkındalık oluşturmak amaçlandı. Çalışmamızın evrenini Edirne il merkezindeki ASM'lerde çalışan 53 aile hekiminden, çalışmaya katılmayı kabul eden 48 aile hekimi oluşturmaktadır. Veriler 37 sorudan oluşan bir anket aracılığıyla toplandı. Anket; katılımcıların sosyodemografik özellikleri, ASM hakkındaki bilgileri, bakımda sürekliliğin alt türleri ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarını ölçen sorulardan oluşuyordu. Katılımcılar büyük oranda sürekliliğe önem verirken, sürekliliği aynı oranda uygulamıyordu. Katılımcılar sürekliliğin 5 alt türünün tanımıyla ilgili sorulara çoğunlukla yanlış yanıt verdiler. Çalışmadaki veriler kullanılarak her bir hekim için Hizmet Verenin Süreklilik İndeksi (HVSİ) hesaplandı ve diğer değişkenlerle karşılaştırıldı. Katılımcıların HVSİ puanları ile aile hekimliği yaptıkları süre boyunca çalıştıkları toplam ASM sayısı, bir ay içerisinde polikliniğe başvuran kayıtlı birey sayısı, kayıt yaptıran birey sayısı, kaydını aldıran birey sayısı,“Takibi zorunlu olan veya takip edilmediği taktirde performans kesintisi yaratacak olan durumlar haricinde; onlar size başvurmasa bile, üzerinize kayıtlı bireylere ulaşıp takiplerini (tansiyon ölçümü, rutin muayeneler vs) yapar mısınız?”sorusuna verilen cevaplar, tıbbi kayıtların sürekliliğinin tanımının sorulduğu soruya verilen cevaplar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (SR r=-0,310, p=0,032; SR r=0,439, p=0,002; SR r=-0,353, p=0,014; SR r=-0,296, p=0,041; KWH=0,031, p=0,031; MWU Z=-1,996, p=0,046, sırasıyla). Çalışmamızdan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, aile hekimlerinin sürekliliğe önem verdikleri fakat sürekliliği yeterince uygulamadıkları görüldü. Aile hekimlerinin kayıtlı nüfusları ve iş yükleri azaltılarak, bakımda sürekliliği daha iyi yerine getirmeleri sağlanabilir. Bakımda sürekliliğin kalitesinin artırılması için uzmanlık eğitimi almamış kişilere çevrimiçi ve hastane içi eğitimler düzenlenerek bakımda sürekliliğin önemi vurgulanabilir.
Özet (Çeviri)
We have mainly focused in this research to investigate the knowledge, behaviour and attitudes of the family physicians are working in Family Health Centers (FHCs) at Edirne city center and continuity of care which is the one the fundamental principles of the discipline. Our participants consist of 48 family physicians that agreed to partake in the study out of 53 family physicians employed in various FHCs in central Edirne province. Data have been collected by a questionnaire that contained 37 questions. Questionnaire is composed of the participants' sociodemographic features, their knowledge about the FHCs and their knowledge behaviours and actions on the subtypes of the continuity of care. Considerable amount of the participants valued the continuity of care nonetheless they did not practice as much. The participants have mostly gotten wrong answers on the questions about the definition of 5 subtypes of the continuity. With the usage of data from the study Provider Continuity Index (PCI) has been calculated moreover has been compared with other variables. Between the participants' PCI scores and the amount of FHCs they have practiced at, number of registered individuals that consulted at a polyclinic, number of registrations, number of deregistrations, answers to the question“Except in cases where follow-up is mandatory or if it is not followed up, which will create a performance interruption; even if they do not contact you, will you contact the individuals registered on you and follow-up (blood pressure measurement, routine examinations, etc.)?”and the answers to the question where medical record continuity's definition were asked there's no doubt that significant relationship are present (SR r=-0,310, p=0,032; SR r=0,439, p=0,002; SR r=-0,353, p=0,014; SR r=-0,296, p=0,041; KWH=0,031, p=0,031; MWU Z=-1,996, p=0,046, respectively). Evaluation of the results have shown us that general practitioners value the continuity however do not apply continuity enough. With the improvements such as reducing the workload and registered patients countinuity of care could be practiced better. To improve the quality of continuity of care also to emphasize the importance of continuity of care online and in-hospital courses could be organized.