Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçları (TCK 188)
Crimes of manufacturing and trade of drugs or stimulant substances (TPC 188)
  1. Tez No: 729692
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ FİDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNER HANDE ULUTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Drugs or Stimulant Substances, Manufacture, Export, Import, Trade
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin tıp alanında tedavi amacı dışında kullanılması ceza kanununda suç olarak düzenlenmiştir. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak kanunda tanımlanan eylemlere konu edilmesi suçların unsurları arasında gösterilmiştir. Çalışmamızda, uyuşturucu veya uyarıcı maddeler hakkında bilgi verilmesi ve bu konuda ulusal ve uluslararası mevzuattaki düzenlemelere yer vererek 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 188. maddesinde düzenlenen suçların açıklanması amaçlandı. İnceleme yapılırken öğretide yer alan görüşlere, Yargıtay kararlarına yer verildi. Uyuşturucu veya uyarıcı maddeler, çok eski tarihlerden beri var olmakla birlikte bu maddelerin bir takım işlemlerden geçirilmesiyle her geçen gün yeni türleri de ortaya çıkmaktadır. Genel olarak, uyuşturucu veya uyarıcı maddeler; doğal ve sentetik maddeler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu maddelerin“ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak; imal, ithal veya ihraç edilmesi”TCK'nın 188. maddesinin birinci fıkrasında suç olarak tanımlandığı. Söz konusu suçların oluşmasındaki en önemli etkenin belirtilen eylemlerin kullanım amacı dışında gerçekleştirilmesi olduğu. Maddenin üçüncü fıkrasında, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde; satılması, satışa arz edilmesi, başkalarına verilmesi, sevk edilmesi, nakledilmesi, depolanması, satın alınması, kabul edilmesi, bulundurulması eylemleri uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçu başlığı ile düzenlendiği. Yedinci fıkrada ise, uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmi makamların iznine bağlı olan maddenin ülkeye ithal edilmesi, imal edilmesi, satılması, satın alınması, sevk edilmesi, nakledilmesi, depolanması veya ihraç edilmesi eylemlerinin suç olarak tanımlandığı. Tüm bu suçların ortak özelliği, eylemlerin kullanım amacı dışında gerçekleştirilmesidir. Anahtar Kelimler: Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde, İmal, İhraç, İthal, Ticaret
Özet (Çeviri)
The use of drugs or stimulants in the field of medicine for purposes other than treatment is regulated as a crime in criminal law. The usage of licensed or unlicensed drugs or stimulants is considered to be an element of crime according to law. In this paper, it was aimed to give information about drugs or stimulant substances and to explain the crimes regulated in the 188th article of the Turkish Penal Code No.5237 by including the regulations in national and international legislation. During the research, the opinions of the doctrine and the decisions of the Supreme Court were included. Although drugs or stimulant substances have existed since ancient times, new types of these substances are also emerging day by day with some processes. Generally, drugs and stimulants are considered to be natural and synthetic. If these substances are unlicensed or against the license; to manufacture, import, or export these substances are defined as a crime in the first paragraph of article 188 according to Turkish criminal. The main factor in the occurrence of the above mentioned crimes is that the specified actions are carried out despite their intended use. In the third paragraph of the article, selling, offering for sale, giving to others, transferring, transporting, storing, purchasing, accepting, or even keeping those drugs and stimulants are regulated under the title of substance trafficking if these drugs or stimulant substances are not licensed or unlicensed within the country In the seventh paragraph, the actions of importing, manufacturing, selling, purchasing, shipping, transferring, storing or exporting the substances used in the production of drugs or stimulants with the permission of the official authorities, is defined as a criminal offense even though they do not have a narcotic or stimulant effect. The common feature of all these crimes is that the actions are performed outside of their intended use.