Nano grafen katkılı kevlar ve jüt elyaf kompozıtlerın darbe ve balıstık davranışının incelenmesı
Investigation of impact and ballistic behavior of nano graphene doped kevlar and jute fiber composites
  1. Tez No: 729718
  2. Yazar: NECİBULLAH KURBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jüt elyaf, Kevlar elyaf, Grafen, Darbe testi, Balistik testi, Jute fiber, Kevlar fiber, Graphene, Impact test, Ballistic test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kevlar kumaş balistik çalışmalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Jüt ise bitkisel esaslı ve düşük maliyetli bir kumaştır. Bu çalışmada Kevlar kumaş ve jüt kumaşın birlikte kullanılması ile daha ekonomik balistik yeleklerin üretilmesi hedeflenmektedir. Nano grafen kompozitlerde mukavemet artırıcı etkisinden dolayı tercih edilmektedir. Reçineye katkı olarak da nanografen kullanılmıştır. Bu çalışmada jüt kumaşlar, Kevlar kumaşlar ve jüt+kevler kumaşlar ile birlikte % 0.2 oranında grafen katkısı kullanılarak darbe ve balistik davranışları incelenmiştir. Kompozit malzemeler balistik test için 20 katmanlı ve darbe testlerinde 12 katmanlı olarak teste uygun şekilde vakum infüzyon yöntemi ile hazırlanmıştır. Darbe ve balistik testleri öncesi aynı kompozit malzemelere çekme ve kayma testleri yapılarak davranışları incelenmiştir. Testler için hazırlanan jüt, kevlar ve jüt+kevlar kompozit numunelerde MGS Laminasyon LR160 Reçine, reçinenin ağrlıkça %25 HGS LH160 sertleştirici kullanılmıştır. Reçine ve sertleştiricinin ağrılıkça %0 ve % 0.2 oranında nano grafen kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kevlar fabric is frequently used in ballistic studies. Jute, on the other hand, is a plant-based and low-cost fabric. In this study, it is aimed to produce more economical ballistic vests by using Kevlar fabric and jute fabric together. Nano graphene is preferred in composites because of its strength-enhancing effect. Nanographene was also used as an additive to the resin. In this study, impact and ballistic behavior of jute fabrics, Kevlar fabrics and jute+kevler fabrics were investigated by using 0.2% graphene additive. Composite materials were prepared by vacuum infusion method in accordance with the test as 20 layers for ballistic testing and 12 layers for impact tests. Before the impact and ballistic tests, the tensile and shear tests were performed on the same composite materials and their behavior was examined. MGS Lamination LR160 Resin and 25% HGS LH160 hardener by weight of the resin were used in the jute, kevlar and jute+kevlar composite samples prepared for the tests. 0% and 0.2% by weight of the resin and hardener nano graphene was used.