Beyaz çürüklük mantarlarıyla inkübe edilmiş odun liflerinden tutkalsız lif levha üretimi
Glueless fiber board production from wood fibers incubated with white root fungis
  1. Tez No: 729723
  2. Yazar: EZEL UÇAR PETEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESAT GÜMÜŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Chemistry, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lif levha, miselyum, kimyasal özellikler, fiziksel ve mekanik özellikler, FTIR, Fiber board, mycelium, chemical properties, physico-mechanical properties, FTIR
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Yüksek Lisans Tezi ÖZET Beyaz Çürüklük Mantarlarıyla İnkübe Edilmiş Odun Liflerinden Tutkalsız Lif Levha Üretimi Ezel UÇAR PETEN Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lif ve Kâğıt Teknolojileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Esat GÜMÜŞKAYA 2022, 57 Sayfa Bu tez çalışmasında; beyaz çürüklük mantarları ile inkübe edilmiş (50/50 ağırlıkça) sarıçam ve kavak odun lifleri karışımından biyo-bozunur lif levha üretimi ve levhaların fiziksel ve mekaniksel, özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla odun lifleri Pleurotus ostreatus (PO), Ganoderma liquidum (GL) beyaz çürüklük mantarları 15 ve 30 gün bozunma sürelerine tabi tutulmuş, mantarla işleme tabi tutulan liflerden tutkalsız lif levha üretimi gerçekleştirilmiş ve levhaların direnç özellikleri kontrol levhasına göre değerlendirilmiştir. Kontrol lif levhası %12 üre formaldehit reçinesi kullanılarak hazırlanmıştır. Örneklere; yoğunluk, su alma, kalınlık artış oranı gibi fiziksel özelliklerini belirleyen testler yapılmıştır. Mekanik testler olarak eğilme direnci ve eğilmede elastikiyet modülü ile yüzeye dik çekme direnci testleri yapılmıştır. Beyaz çürüklük mantarlarının liflerin kimyasal özellikleri üzerindeki etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla alkol – benzen çözünürlüğü, holoselüloz, lignin, alfa selüloz tayini ve %1'lik NaOH çözünürlüğü yapılmıştır. Misel aşılanan liflerin ışık mikroskobu altında çekimleri ve FTIR analizleri ile levhaların SEM görüntüleri de bu çalışmada yer verilmiştir. Beyaz çürüklük mantarlarıyla işlem gören odun liflerinin holoselüloz oranları azalırken, alfa selüloz oranlarının arttığı belirlenmiştir. Lignin oranlarında da nispi bir artış görülmüştür. FTIR analizinde lif örneklerinin GL ve PO ile bozunma süresinin artmasıyla kontrol örneklerine göre lipitlerin, proteinlerin ve kitin piklerinin yüksekliği belirgin bir şekilde arttığı ortaya konmuştur. Işık mikroskobu altında incelenen miselli liflerin bozunma süresi arttıkça misel yoğunluğunun da arttığı belirlenmiştir. SEM görüntülerinde PO mantarı ile üretilen levhalarda ağ yapısı oluşturmadığı, GL mantarı ile üretilen levhalarda ise misel yoğunluğunun artmasıyla ağ yapısının arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Master Thesis SUMMARY GLUELESS FIBER BOARD PRODUCTION FROM WOOD FIBERS INCUBATED WITH WHITE ROOT FUNGIS Ezel UÇAR PETEN Karadeniz Technical University The Graduate School of Natural and Applied Sciences Fiber and Paper Technology Graduate Program Supervisor: Prof. Dr. Esat GÜMÜŞKAYA 2022, 57 Pages In this study, the production of biodegradable fiberboard incubated with white-rot fungi and the physical, mechanical, chemical and some technological properties of the boards were investigated. For this purpose, PO, GL white rot fungi were subjected to decay times of 15 and 30 days and the results were evaluated according to the control board. The physical properties of the boards such as density, water absorption, thickness swelling was determined. Modulus of rupture, modulus of elasticity and internal bond strength were determined from mechanical tests, and alcohol-benzene solubility, holocellulose, lignin, alpha cellulose content determination and 1% NaOH solubility were determined from chemical properties. Photographs of micelle grafted fibers under light microscope and FTIR analysis and SEM images of the boards are also included in this study. It was determined that there were small differences in the density values of the boards due to the type of fungus and pressing. It was observed that the water absorption values of the control group boards were lower than the mycelium-based boards. In addition, it was determined that the thickness swelling of the control boards were lower than those of the mycelium-based boards. The FTIR analysis revealed that with the increase in the degradation time of the fiber samples with GL and PO, the height of the lipids, proteins, and chitin peaks increased significantly compared to the control samples. It was determined that the mycelium density increased as the degradation time of the mycelium fibers examined under the light microscope increased Modulus of rupture and modulus of elasticity values of micelle-based fiber boards were found to be lower than the control board group samples. There was a significant increase in internal bond strength to the surface in the PO 30 board group. In the SEM images, it was observed that the boards produced with PO cork did not form a network structure. It was observed that the network structure increased with the increase of mycelial density in the boards produced with GL fungus.