The relationship between international capital movements and economic growth: Time series analysis on Türkiye
Uluslararası sermaye hareketleri ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki: Türkiye üzerine zaman serisi analizi
  1. Tez No: 729834
  2. Yazar: FUAD JAFARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAY YAŞAR AKÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Sermaye Hareketleri, Finansal Serbestleşme, Ekonomik Büyüme, Zaman Serisi Analizi, International Capital Movements, Financial Liberalization, Economic Growth, Time Series Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
1980'lerden sonra yaşanan finansal serbestleşme politikaları nedeniyle uluslararası sermaye hareketlerinde yaşanan büyük artışlar, gelişmekte olan ülkelerde ekonomik büyümenin önemli bir kaynağı olan sermaye birikimini sağlarken, aynı zamanda teknik bilgi ve beşerî sermaye gibi büyüme üzerinde önemli etkileri olan dinamikleri de harekete geçirmiştir. Söz konusu uluslararası sermaye hareketlerinin ekonomik büyümeye olan etkisi her ülkede farklı olmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde uluslararası sermaye hareketleri hakkında teorik bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ekonomik büyüme kavramı ele alınmış ve ekonomik büyüme modelleri incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise uygun literatür taraması incelenmiş ve oluşturulan ekonometrik model doğrultusunda uygun zaman serisi analizi yapılmıştır. Ele alınan bu çalışmada Türkiye ekonomisi için 1987-2019 dönemi bazında uluslararası sermaye hareketlerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada ilk önce birim kök testleri yapılarak değişkenlerin durağanlık durumları saptanmıştır. Daha sonra ise ARDL eşbütünleşme analizi kullanılarak yapılan çalışma sonucunda uluslararası sermaye hareketlerini temsilen iii kullanılan unsurların ekonomik büyüme üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The large increases in international capital movements due to the financial liberalization policies experienced after the 1980s, while providing capital accumulation, which is an important source of economic growth in developing countries, also activated dynamics that have important effects on growth such as technical knowledge and human capital. The effect of these international capital movements on economic growth is different in each country. In the first part of the study, theoretical information about international capital movements is given. In the second part, the concept of economic growth is discussed and economic growth models are examined. In the third part of the study, appropriate literature review was examined and appropriate time series analysis was made in line with the econometric model created. In this study, the effect of international capital movements on economic growth for the Turkish economy on the basis of the 1987-2019 period was examined. In the study, firstly, unit root tests were performed to determine the stationarity of the variables. Then, as a result of the study using ARDL cointegration analysis, it was determined that the elements used to represent international capital movements have a significant effect on economic growth. v