Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde uygulanan sleeve akciğer rezeksiyonu olgularının değerlendirilmesi
Karadeniz Technical University Faculty evaluation of sleeve lung resection cases perform
  1. Tez No: 729870
  2. Yazar: ALAADDİN BURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL TEKİNBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Sleeve rezeksiyon, Parankim koruyucu, Lung Cancer, Sleeve Resection, Paranchyma-sparing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Dünya genelinde en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir.Akciğer kanserinin tedavisinde en etkili yöntem cerrahidir.Santral yerleşimli tümörlerde sleeve akciğer rezeksiyonları etkili ve güvenli bir tedavi yöntemidir.Sleeve rezeksiyonlar parankim koruyucu cerrahi yöntemi olarak perioperatif dönemde hasta konforuna ve sağkalıma olumlu katkılar sağlamaktadır.Sleeve akciğer rezeksiyonu tedavisi uygulanmış olgularımızı genel olarak değerlendirmek amacıyla retrospektif bir çalışma planlanmıştır. Materiyal ve Metot: Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2014-2021 yılları arasında Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri (KHDAK) tanısıyla sleeve akciğer rezeksiyonu yapılan 35 olgu çalışmaya alındı. Hastaların verileri tıbbi kayıtlarından retrospektif olarak belirlendi. Veriler yaş, cinsiyet, eşlik eden hastalıklar, semptomlar, sigara içme durumu, solunum fonksiyon testi sonuçları, ameliyat öncesi doku teşhisi için kullanılan yöntemler, histopatolojik hücre tipi, cerrahi rezeksiyon tipi, patolojik evre, nodal tutulum, postoperatif komplikasyonlar, neoadjuvan ve adjuvan tedavi çeşitleri ve mortalite oranını içeriyordu. Sağkalım ve sağkalıma etki eden faktörler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların verileri incelendiğinde 6 (%17.1) hasta Evre ІA, 3 (%8,6) hasta Evre IB, 2(%5,7) hasta Evre IIA,19 (%54,3) hasta Evre IIB ve 4(%11,4) hasta Evre IIIA ve 1(%2,9) Evre IIIB idi. En sık uygulanan sleeve akciğer rezeksiyonu çeşidi 18 (%51,4) hasta ile sleeve sağ üst lobektomiydi ve onu 5 (%14,3) hasta ile sleeve sağ alt lobektomi ve 5 (%14,3) sleeve sol alt lobektomi takip etti. Patolojik incelemeleri sonrasında en çok görülen patolojik tip , 22 (%62,8) hasta squamöz hücreli karsinomdu. Preoperatif dönemde 2(%5,7) hastaya neoadjuvan tedavi uygulandı. 1(%2,9) hastaya neoadjuvan kemoterapi(KT), 1 hastaya (%2,9) neoadjuvan kemoradyoterapi verildi. Postoperatif dönemde 11 (%31,4) hastaya kemoterapi (KT), 9 (%25,7) hastaya kemoradyoterapi (KRT) verildi. Sağkalım analizinde sağkalım oranı % 85,7 median sağkalım süresi 1093 gün hesaplandı. Mortalite oranı %14,3 idi. Sonuç: Onkolojik prensiplere uymak kaydıyla yapılan sleeve rezeksiyonlar düşük morbidite ve mortalite, bir üst rezeksiyona göre daha yüksek sağkalım ve klinik konfor nedeniyle uygun olan tüm olgularda öncelikle tercih edilmesi gereken rezeksiyonlardır.
Özet (Çeviri)
Aims: Lung cancer is the most common type of cancer worldwide. The most effective methods in the treatment of lung cancer is surgery.In centrally located tumors,sleeve lung resections are an effective and safe treatment method. Sleeve resections,as a parenchyma-sparing surgery method,provide positive contributions to patient comfort and survival in the perioperative period.A retrospective study was planned to evaluate our patients who underwent sleeve lung resection treatment in general. Materials and Methods: Thirty-five patients who underwent sleeve lung resection wtih the diagnosis of Non-Small Cell lung resection between 2014 and 2021 in the Department of Thoracic Surgery ,Faculty of Medicine,Karadeniz Technical University were included in the study.The data of the patients were determined retrospectively from their medical records. Data include age, gender, comorbidities, symptoms, smoking status, pulmonary function test results, tumor localization, methods used for preoperative tissue diagnosis, histopathological cell type, surgical resection type, pathological stage, nodal involvement, postoperative complications, adjuvant therapy types and mortality rate. Survival and factors affecting survival were evaluated statistically. Results: When the data of the patients were analyzed, 6 (%17.1) patients were Stage ІA, 3 (%8,6) patients were Stage IB , 2 (%5,7) patients were Stage IIA,19 (%54,3) patients were Stage IIB,4(%11,4) patiens Stage IIIB,1(%2,9) patient were stage IIIB. The most common type of sleeve lung resection is right upper sleeve lobectomy in 18(%51,4) patients, followed by right lower sleeve lobectomy in 5 (%14,3) and left lower sleeve lobectomy in 5(%14,3) patients. After pathological examinations, 22 (%62,9) patients had squamous cell carcinoma.In the postoperative period, chemotherapy (CT) was given to 11(%31,4) patients, and chemoradiotherapy (CRT) was given to 9 (%25,7) patients. In the survival analysis, 1-year survival was %85,7 and the median survival time was 1093 days. The mortality rate was %14,3. Conclusion: Sleeve resection performed in accordance with oncological principles are the resections that should preferred primary in all suitable case due to low morbidity and mortality,higher survival compared to an upper resection and clinical comfort.