Parkinsonlu hastalarda yaşam kalitesinin ve bakım gereksinimlerinin değerlendirilmesi
Assessment of quality of life and care requirements in parkinson's patients the name of the student
  1. Tez No: 729869
  2. Yazar: MELİS ŞEN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA DURNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, karşılanmayan gereksinimler, yaşam kalitesi, hemşirelik, geçerlilik ve güvenilirlik, Parkinson's Disease, unmet needs, quality of life, nursing, validity and reliability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Amaç: Bu çalışma, Parkinson Hastalarının Karşılanmayan Gereksinimleri Ölçeği (Unmet Needs of People with Parkinson's Disease)'nin Türkçe'ye uyarlama çalışmasını yaparak geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu belirlemek ve Parkinson tanısı ile izlenen hastalarda yaşam kalitesini ve bakım gereksinimlerini değerlendirmek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma Kasım 2020-Temmuz 2021 tarihleri arasında özel bir hastanenin nöroloji polikliniğinde son bir yıldır takipli hastalar ile gerçekleştirildi. Metodolojik ve tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışmada örneklem grubunu, 35 yaş ve üzerinde olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden Parkinson hastalığı tanısı konmuş 160 hasta oluşturmaktadır. İç tutarlılık analizinde Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısı tüm ölçek için 0,904 olarak bulundu. Bu değere göre ölçeğin iç tutarlılığının yüksek düzeyde güvenilir olduğu ve Türk toplumunda kullanıma uygun olduğu görüldü. Araştırma sonuçlarına göre Parkinson hastalarının karşılanmayan gereksinimleri ölçeğinin alt boyutları olan fiziksel gereksinimler, sosyal/duygusal gereksinimler, tedavi ile gereksinimler ile PDQ39 Parkinson Hastalığı anketi toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. Karşılanmayan gereksinimlerin olması ve evre ilerledikçe artış göstermesi hastaların yaşam kalitelerinin olumsuz yönde etkilendiği saptandı. Sonuç: Hemşireler Parkinsonlu kişilerin karşılaştığı özel zorlukların ve bakım gereksinimlerinin farkında olmalıdır. Parkinsonlu hastaların yaşam kalitelerini yükseltme ve gereksinimlerinin giderilmesinde bireye özgü bakım verilmesi, hasta ve ailesinin eğitilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Object: This study was planned to conduct adaptation effort of Unmet Needs of People with Parkinson's Disease Scale to Turkish to determine it is a valid and reliable assessment tool and to assess quality of life and care requirements of patients monitored with Parkinson's Disease diagnosis. Materials and Methods: The study was conducted between November 2020 and July 2021 on patients that had been monitored for a year at neurology polyclinic of a private hospital. In this methodological and descriptive study, sample group is composed of 160 patients on or above 35 years of age who were diagnosed with Parkinson's disease and who agreed to participate in the study. Internal consistency revealed Cronbach Alfa reliability coefficient as 0.904 for the entire scale. According to this value it was determined that the scale had high internal consistency and was appropriate to use with Turkish society. According to results of the study a statistically significant relationship was determined between physical needs, social/emotional needs, treatment needs that were sub-dimensions of unmet needs of Parkinson's patients scale and total scores received from PDQ39 Parkinson's Disease survey. It was determined that existence of unmet needs and their increase with advancing stages negatively affect quality of life for patients. Conclusion: Nurses must be aware of special difficulties and care needs of Parkinson's patients. Individual care and training patients and their families are suggested to increase quality of life and meet needs of Parkinson's patients.